Vakbonden bpost verlaten onderhandelingstafel: "Heel Vlaanderen staat op ontploffen"

Photo News
De druk op het personeel bij bpost is niet langer te houden. Daarvoor waarschuwen de vakbonden van het postbedrijf. "Heel Vlaanderen staat op ontploffen", zegt vakbondsafgevaardigde Jean-Pierre Nyns (ACOD). Hij verwijst naar het personeelstekort in combinatie met de explosie van het pakjesvervoer en de drukke eindejaarsperiode die eraan komt. "We willen dat de directie nu eindelijk met een plan komt dat de mensen op het terrein concreet vooruithelpt", zegt zijn collega Annick Boon van ACV-Transcom.

Al maanden klagen de vakbonden over de te hoge werkdruk bij bpost en een gebrek aan respect voor het personeel. Eerder deze maand raakte bekend dat het bedrijf ruim 300 vacatures heeft voor postbodes. Het personeelstekort is zo groot dat de postbedeling in bepaalde regio's spaak loopt. Het bedrijf zelf wijst erop dat het moeilijk is om de vacatures in te vullen, zeker door de toenemende concurrentie van andere werkgevers.

De vakbonden menen op hun beurt dat de vacatures moeilijk ingevuld raken door de penibele arbeidsomstandigheden bij bpost. "De structurele onderbezetting bij de postbodes maakt dat steeds meer mensen overuren moeten presteren en zelfs zes dagen op zeven moeten werken. Die overuren kunnen ze niet recupereren omwille van het personeelstekort. Dat is een vicieuze cirkel", aldus Nyns. Niet alleen vacatures raken moeilijk ingevuld, ook ervaren personeel verlaat het bedrijf. "Zelfs om elders minder te verdienen", zegt Nyns.

"Water staat aan de lippen"

"Het is heel moeilijk om nieuwe mensen te vinden en als er dan nieuwkomers zijn, worden die ook slecht begeleid", bevestigt zijn collega Annick Boon. "Het water staat de mensen aan de lippen." Getuige de aanhoudende spontane werkonderbrekingen her en der in Vlaanderen. Volgens Nyns gaat het om acties waarover de vakbonden zelf geen controle hebben. Voor een nationale actie zijn er nog geen plannen.

De liberale vakbond had gisteren al aan de alarmbel getrokken. Bpost werd verweten te veel aandacht te besteden aan zijn aandeelhouders en te weinig aan het personeel. "De kortetermijnwinst voor de aandeelhouder is het belangrijkst, maar van een overheidsbedrijf als bpost zou men mogen verwachten dat de service aan de klant primeert", aldus Marc De Mulder van de VSOA. 

De vakbonden hebben vandaag de onderhandelingstafel verlaten. Ze wachten op "een duidelijk signaal van de directie", klinkt het. Intussen worden ook de gesprekken over de uitbesteding van de "cleaning" en "catering"-afdeling bij bpost stopgezet, waarschuwen de bonden.

Wel akkoord in Oudenaarde

De werkonderbreking in het distributiecentrum van bpost in Oudenaarde is wel afgelopen. Er is een akkoord bereikt. De postbodes gaan opnieuw aan het werk, vanaf morgen is er opnieuw uitreiking. Dat heeft Barbara Van Speybroeck, de woordvoerster van bpost, bevestigd.

Uit onvrede over de personeelsbezetting legde het personeel van het distributiecentrum in Oudenaarde gisterenochtend spontaan het werk neer. In het verdeelcentrum werken zowat 120 mensen.

Nadat een eerste voorstel voor betere werkomstandigheden gisteren werd verworpen, is er vanmiddag wel een akkoord bereikt. Details over aanpassingen of toezeggingen had de woordvoerster nog niet.

Het was de derde vakbondsactie bij bpost op korte tijd in Oost-Vlaanderen. Eerder staakten de postmannen en -vrouwen in Evergem en vorige week gebeurde hetzelfde in Sint-Niklaas.
157 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fizmo Selie

  Er werken 28 000 mensen voor Bpost. Dat zou toch meer dan genoeg moeten zijn om wat brieven en pakjes te verdelen over België?? Kan begrijpen dat het voor sommige postbodes moeilijk is maar als er in totaal 28 000 man voor bpost werkt dan moet her werk misschien es beter herverdeeld worden??

 • Freddy De Vos

  Daarnaast is het ook onbegrijpelijk dat deze mensen hun overuren niet worden betaald (zij worden maar betaald voor 7u36). Dat is gewoon u personeel afpersen! Er moet dringend iets gedaan worden voor onze postbodes, anders wil niemand dit beroep nog doen!

 • Freddy De Vos

  De Post denkt alleen aan geld en behandeld hun personeel als slaven. Steeds minder postbodes en degene die overblijven, moet dubbel zo hard werken. Echt schandalig! Ik heb enorm veel respect dat mijn facteur door sneeuw, regen, wind en hitte rijdt om mijn post te bezorgen. Dus dan mag men die man ook wat beter betalen en op zijn minst wat meer respect tonen! Als de post zo doorgaat gaan ze failliet. Werknemers blijven dit soort mentaliteit niet slikken! #Wanbeleid!

 • Miranda Mortelé

  @thomas delaet...volledig mee eens. Het zou al een hoop oplossen.

 • emmanuel de wilde

  Marc Verstraeten.Over die zieke mensen zou ik maar een toontje lager zingen , besef eens dat het ook U kan overkomen .