Vakantiehuis kopen? Dit is het alternatief voor de klassieke lening

Shutterstock
Nu het vakantie is, steekt bij heel wat Belgen opnieuw de droom op om een eigen vakantieverblijf aan de Belgische kust of in het buitenland te kopen.  Steeds meer van hen slagen erin om die droom ook echt te realiseren door hun beleggingsportefeuille te gebruiken om die te financieren.

Alternatief voor klassieke lening

Voor de financiering van een tweede verblijf zijn er verschillende opties. Het afsluiten van een klassieke hypothecaire lening is de meeste voor de hand liggende mogelijkheid. Toch zijn daar nadelen aan verbonden. Zo is de kans reëel dat je voor de afbetaling van de lening spaarcenten zal moeten aanspreken of zelfs een deel van je beleggingen zal moeten verzilveren. Zeker dat laatste kan nadelig zijn.  

Spaarcenten brengen niets op, maar de opbrengst van een beleggingsportefeuille ligt potentieel wel veel hoger. Zo is bij banken het idee ontstaan om leningen te koppelen aan de opbrengst van een effectenportefeuille. Veelal wordt dat de 'investment loan', het Lombardkrediet of de alternatieve lening genoemd. Bij deze leningsformule worden je beleggingen gebruikt als onderpand voor de lening. De bank analyseert de effectenrekening en kleeft er vervolgens een waarde op. Die is onder meer afhankelijk van het risiconiveau van de volledige portefeuille, de looptijd van de onderliggende beleggingen en van de kwaliteit. De waarde van de volledige portefeuille is bepalend voor het maximumbedrag dat je kan lenen.  

TIP: Ook met weinig geld kan je vastgoed kopen


Voordelen

Een investment loan biedt enkele voordelen. Doordat je een beleggingsportefeuille als onderpand geeft, hoef je die niet te verkopen. Het is misschien zelfs mogelijk om de lening af te betalen met de opbrengst van de beleggingen, als die goed presteren natuurlijk. Tegelijkertijd zijn er aan een investment loan ook minder kosten verbonden dan bij een gewone hypothecaire lening. Immers: er zijn geen notariskosten omdat er ook geen notariële akte nodig is voor de lening. Ook de terugbetalingsvoorwaarden zijn meestal soepeler. Zo is er meestal ook de keuze om te kiezen voor een bulletformule: de intresten betaal je dan maandelijks, maar het kapitaal moet je pas helemaal op het einde terugbetalen.    

Steeds meer Belgen laten zich alvast overhalen om op deze manier geld te lenen, zo bleek onlangs uit een rondvraag van de krant De Tijd. Deutsche Bank sloot tussen januari en april 39% meer van dergelijke leningen af dan het jaar voordien en ook Bank Degroof Petercam sprak van 'een aanzienlijke groei'. Alles bij mekaar gaat het om duizenden Belgen die zo de aankoop van een vakantiewoning financieren.    

TIP: Wacht niet te lang met de aankoop van een huis

Nadelen

Nadelen Zijn er dan geen nadelen aan deze kredietformule? Zeer zeker. Om te beginnen is het onderpand afhankelijk van de evolutie van de beurs. Als de waarde van de beleggingen fors daalt - bijvoorbeeld omdat de beurzen crashen - dan kan de bank vragen om het onderpand aan te zuiveren en geld bij te storten of kan het kredietbedrag worden verlaagd. En aangezien de beleggingen als onderpand dienen, kan je er niet zelf vrij over beschikken. Als je beleggingen wil verkopen, dan zal de bank die transactie moeten goedkeuren. Dat zal ze enkel doen nadat ze heeft gecontroleerd of er nog genoeg onderpand overblijft.    

Een bijkomend risico is er voor wie kiest voor de bulletformule. Het is dan wel aantrekkelijk om de terugbetaling van het kapitaal uit te stellen tot de eindvervaldag, maar dat betekent wel dat het hele kapitaal in één keer terugbetaald moet worden. Als dat er op dat moment niet is door een financiële tegenvaller, dan kan de lening niet worden terugbetaald en kan de bank beslag leggen op het onderpand.    

TIP: Verlies de risico's van een bulletkrediet niet uit het oog

Niet voor iedereen

Een investment loan is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor moet je al over een aanzienlijke beleggingsportefeuille beschikken. Met een paar duizend euro aan aandelen of obligaties kom je er niet. Om maar een idee te geven: bij Deutsche Bank moeten klanten daarvoor al een portefeuille hebben van minstens 100.000 euro.  

Een investment loan is ook minder geschikt voor wie een buitenverblijf vooral koopt uit fiscale overwegingen. In tegenstelling tot bij een gewone hypothecaire lening heb je alleen recht op een belastingvoordeel voor de betaling van de intresten en niet voor de terugbetaling van het kapitaal.

Lees ook:

- Helft leent meer dan 80% van de waarde van zijn woning
- Keytrade Bank lanceert woonlening tegen 1,65%
- Hello bank! zet strijd om woonlening op scherp

Bron: Spaargids.be