Uw stroomleverancier kapt ermee. Wat nu?

Shutterstock
De zware concurrentiestrijd zet de energiemarkt steeds meer onder druk. Zo deden het voorbije jaar verschillende kleinere leveranciers de boeken toe en ook nieuwe faillissementen vallen niet uit te sluiten. Wat moet u doen als uw eigen leverancier er ineens mee stopt?

Diverse energieleveranciers hielden er de afgelopen tijd mee op: o.a. Belpower, Energy People, Enovos, Comfort Energy, Powerhouse en Uniper. Achter elk van die stopzettingen schuilen andere histories, gaande van een overname over een toespitsing op een bepaalde kernmarkt of land tot een faillissement. Als klant hebt u daar weinig aan: u wilt natuurlijk vooral weten wat u best doet als zoiets gebeurt met úw leverancier.

Tip: Zoek zelf naar het voordeligste energietarief. Vergelijk hier de tarieven van alle energieleveranciers.

Toegewezen oplossing veelal duurder

Wanneer een leverancier – om welke reden dan ook – zijn activiteiten beëindigt, sluit u best zo snel mogelijk een contract af bij een nieuwe leverancier. Doet u dat niet binnen de vooropgestelde termijn, dan neemt de netbeheerder tijdelijk uw energielevering over of krijgt u een andere energieleverancier toegewezen. Dat laatste is echt geen ideaal scenario, want vaak heeft uw huidige energieleverancier dan een overeenkomst met een bepaalde andere speler om de contracten over te nemen. Negen kansen op tien gaat u dan méér betalen dan wanneer u zelf de voordeligste aanbieding op de markt zoekt. Weet ook dat u als klant absoluut niet verplicht bent om mee te stappen in het overname-aanbod van uw ex-leverancier.

Lees ookZonder pardon: we krijgen een digitale energiemeter (en er hangt een prijskaartje aan)

Hou de media in de gaten

Over de perikelen op de energiemarkt wordt momenteel vrij veel bericht in de nationale media. U doet er goed aan om dat met een half oog wat in de gaten te houden; als er problemen zijn bij een bepaalde energieleverancier, komen die meestal niet uit de lucht vallen. Ziet het er niet goed uit voor uw huidige leverancier? Dan kan u best al proactief op zoek gaan naar een andere. Dat kan tegenwoordig heel vlot online: u hoeft maar uw huidige verbruik en uw postcode in te vullen, en u krijgt een overzicht bij welke leverancier voor gas en elektriciteit u het minste betaalt. 

Voorbeeld van de prijsvergelijker van mijnenergie.be
mijnenergie.be Voorbeeld van de prijsvergelijker van mijnenergie.be

Die procedure valt ook aan te raden bij een geheel onverwacht en onaangekondigd faillissement. Door langs die weg een nieuw contract af te sluiten, voorkomt u dat u toch automatisch een verbintenis aangaat met de netbeheerder of een toegewezen energieleverancier.

Aangezien het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder bij een gemiddeld verbruik al snel oploopt tot enkele honderden euro, neemt u het heft zelf best in handen. Uiteindelijk volstaat een overstapperiode van een maand om een nieuw contract af te sluiten.

TipBekijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Lees ook:

Is mijn energiecontract nog interessant ten opzichte van het marktaanbod ?

Overstapperiode van 1 maand bij het veranderen van leverancier

Digitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

Bron: mijnenergie.be
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Gobin

  geen stroomleverancier meer hé is uitgelezen kans ...

 • Wesley Kenis

  En hoe komt het dat de meeste kleine leveranciers de boeken neerleggen?? Zou dat kunne komen doordat ze weggeconcurreerd worden door de groten en vooral de taksen die maar blijven stijgen...maar de waarheid mag niet gezegd worden en daar doen ze me media gretig aan mee!!!!

 • Rayan El Arami

  't Enige wat ik hier ECHT wou lezen staat er niet in... wat als je contract in de lente begint en de leverancier er aan het eind van de zomer de brui aan geeft? Krijg je dan het via de maandelijkse betalingen te veel betaalde bedrag terug of kan men zoals wel vaker in dit land, op zijn kin kloppen?

 • Erwin De Meyer

  Meer concurrentie zou goedkopere prijzen moeten geven . Helaas.

 • René Verhoeven

  Dat moeten de mensen dan maar zelf weten als ze kiezen voor leveranciers die zelf helemaal niks produceren, dan kan je dergelijke dingen tegenkomen! Ze bieden contracten aan tegen de laagste marktprijs, zijn dan idd de goedkoopste, maar als de marktprijs sterk stijgt moeten ze met groot verlies leveren volgens de contracten en gaan ze eraan ten onder!