Uw spaarboekje maakt u 2 procent armer

BELGEN VERLIEZEN BINNEN EUROZONE HET MEEST OP HUN SPAARGELD

photo_news
Belgen mogen dan wel grote spaarders zijn, toch worden ze binnen de eurozone het slechtst vergoed voor hun spaargeld. En, erger: we worden collectief armer, zo leert een Franse studie.

Eric Dor, directeur van de Franse managementschool Iéseg in Rijsel, heeft de 'reële spaarrente' in verschillende eurolanden met elkaar vergeleken. Met andere woorden, de rente min de inflatie. En zijn conclusie is simpel: van alle lidstaten van de eurozone brengt spaargeld nergens zo weinig op als in België. Gemiddeld heeft een Belg het afgelopen jaar 2,03% verloren op zijn spaargeld. Hoe kan dat? Heel eenvoudig, zowat alle spaarboekjes brengen tegenwoordig minder dan 1% rente op. Op veel spaarrekeningen bedraagt het totale rendement amper 0,11%. Anderzijds behoort de inflatie in ons land tot de hoogste in de eurozone. In januari is het gemiddeld prijspeil met 2,65% toegenomen. Wie zijn spaargeld vandaag heeft uitstaan op een spaarrekening die amper 0,11% biedt, verliest 2,54% aan koopkracht.

Niet de enigen

De Belgische spaarders hebben één magere troost: ze zijn niet de enige Europeanen die koopkracht verliezen. Ook in de Baltische staten, Duitsland, Slovenië, Finland en Frankrijk is de reële rente negatief. Al is het verlies aan koopkracht kleiner dan in ons land. Omgekeerd krijgen de Italianen gemiddeld nog meer dan 1% aan reële rente. Volgens Eric Dor van Iéseg zal de situatie niet snel verbeteren. De inflatie in België is al maanden erg hoog. Dat heeft te maken met diverse factoren. Zo blijkt uit cijfers van het Prijzenobservatorium dat de prijzen in warenhuizen systematisch hoger zijn in ons land dan in de buurlanden. Belgische warenhuizen blijken immers hogere inkoopprijzen te betalen dan in Nederland of Frankrijk.

Horeca & telecom

Maar ook de aanhoudende prijsstijgingen in de horeca en de telecom voeden de hoge inflatie, zo leert een recente studie van de Nationale Bank. "Een ander probleem is dat de Belgische banken niet moeten vechten om spaarders aan te trekken", zegt Dor. En dus doen weinig banken inspanningen om een goed rendement te bieden. Daarin zal geen verandering komen. Integendeel, de banken dringen er al een tijdje bij de regering op aan om het wettelijk minimumrendement verder te verlagen dan 0,11%.

Reële rente op spaarrekeningen

België -2,03%
Letland -2,03%
Estland -1,85%
Litouwen -1,82%
Duitsland -1,31%
Finland -0,86%
Slovenië -0,53%
Frankrijk -0,03%
Malta 0%
Nederland +0,06%
Slovakije +0,15%
Cyprus +0,70%
Italië +1,07%