U werkt langer dan 45 jaar? Dan telt dat voortaan mee voor uw pensioen

thinkstock
De Kamercommissie Sociale Zaken heeft vandaag in eerste lezing de hervorming van de eenheid van loopbaan in de pensioenen goedgekeurd. Voortaan zal werken na een loopbaan van 45 jaar het mogelijk maken pensioenrechten op te bouwen. De oppositie betwistte het principe van de hervorming niet, maar had wel kritiek op de gevolgen voor de werklozen.

De som van alle voltijdse dagequivalenten - zowel diegene die effectief werden gepresteerd als de gelijkgestelde - mag vandaag voor een rustpensioen niet hoger liggen dan de 14.040 dagen die een volledige loopbaan vormen. Dat komt neer op 312 dagen maal 45. Gevolg is dat voor de pensioenberekening geen rekening mag worden gehouden met meer dan 14.040 dagen, zelfs indien een werknemer meer dagen heeft gewerkt.

"Het gaat om een wet die toelaat te kiezen. Niet iedereen is verplicht langer te werken dan 45 jaar."

Daniel Bacquelaine, minister van Pensioenen (MR)

Dat kan dus negatieve gevolgen hebben voor op wie op jonge leeftijd is beginnen werken. De federale regering wil de link tussen werken en het pensioen versterken, binnen de context van de verhoogde pensioenleeftijd. Het wetsontwerp vormt ook een van de pijlers van het pensioen met punten, nog een grote pensioenhervorming waar de ploeg-Michel aan werkt. "Het gaat om een wet die toelaat te kiezen. Niet iedereen is verplicht langer te werken dan 45 jaar", stelde minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).

Nadelig voor werklozen en bruggepensioneerden

In die geest zal de hervorming werklozen of mensen die met brugpensioen zijn wanneer ze de carrière van 45 jaar bereiken, niet ten goede komen. Zij kunnen vervroegd met pensioen gaan. Een deel van de oppositie betreurde die keuze. "Ik heb er geen probleem mee dat men morgen de voorwaarden voor sommigen verbetert, maar niet ten nadele van wie niet heeft gekozen voor de situatie waarin ze zich bevinden", benadrukte Georges Gilkinet (Ecolo).

"Ik heb er geen probleem mee dat men morgen de voorwaarden voor sommigen verbetert, maar niet ten nadele van wie niet heeft gekozen voor de situatie waarin ze zich bevinden."

Georges Gilkinet (Ecolo)

Flexi-jobs

De socialisten maken zich zorgen over de algemene filosofie achter de pensioenhervorming van de regering. "Om van jullie hervormingen te kunnen profiteren, moet je een loopbaan zonder problemen hebben en in staat zijn een tweede of zelfde pensioenpijler te financieren. Voor de anderen, schieten de flexi-jobs over", laakte Frédéric Daerden (PS).

De Vlaamse liberalen zijn dan weer tevreden met de rem die wordt gezet op het in rekening nemen van gelijkgestelde periodes, wat volgens hen in het verlengde ligt van de vorige regering.
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Geert Heylen ik vind dat je gelijk hebt, iedere inwoner van dit land moet gelijk voor de wet zijn. Waarom heeft een ambtenaar geen 2de pensioenpijler zoals in de prive en waarom is een ambtenaar nooit met "brugpensioen" kunnen gaan? Ik ben voor gelijkstelling van pensioenen als dan werkelijk met alles rekening gehouden wordt.

 • Paul Boutsen

  Onze minister president is op pensioen en mag bijklussen en 235000€/jaar bij verdienen. Maar een gepensioneerde mag binnenkort dus ook 500€/maand bijverdienen.

 • Geert Heylen

  Wanneer gaan ze eens werk maken van de overheids en privé pensioenen gelijk te stellen !!!!

 • dany Dany Herman

  Alles wordt achteraf aangepast neem nu mensen in brugpensioen die konden de maatregelen die nu genomen zijn niet weten want de spelregels waren anders En die generaties zijn begonnen werken in 45 uren week geen adv en tijdskrediet nog ouderschapsverlof en bij geboorte kinderen drie dagen per kind Vakbond zet uw advocaten aan het werk ipv staken want het rammelt langs alle kanten

 • Jenny Maes

  Dat zal negatieve gevolgen hebben voor op wie op jonge leeftijd is beginnen werken? Maar de politiekers, vastbenoemde ambtenaren en leraren zullen een groot pensioen blijven krijgen. En laat dat nu net de bevolkingsgroep zijn die de minste uren hebben gewerkt. Geen enkele zal een loopbaan van 45 jaar kunnen voorleggen.