Typisch Belgisch: Vlaanderen wil af van prosumententarief, Wallonië voert het in

Terwijl de komst van de slimme meter in Vlaanderen moet leiden tot de afschaffing van het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen, voert Wallonië het systeem binnenkort in. Waals minister van energie Jean-Luc Crucke kondigde aan dat er vanaf 1 januari 2020 een prosumententarief komt voor wie na 1 juli 2019 zonnepanelen installeert. Het nieuws zorgt er voor een stormloop.

Vlaanderen: van prosumentarief naar digitale meter

Vlaanderen voerde in 2015 een prosumententarief in. Met die netvergoeding dragen eigenaars van zonnepanelen bij tot het reële gebruik van het elektriciteitsnet. Daar komt verandering in. De digitale of slimme meter meet binnenkort de hoeveelheid energie die u verbruikt en die u aan het net teruggeeft. Op de elektriciteit die u van het net afhaalt, geldt het distributienettarief. Ter compensatie verdwijnt het prosumententarief. Volgens een nieuw politiek akkoord kan iedereen er wel nog voor kiezen om tot vijftien jaar na de installatie in het huidige systeem van compensatie van injectie en afname te blijven.

Tip: Zoek zelf naar het voordeligste energietarief. Vergelijk hier de tarieven van alle energieleveranciers

Wallonië: van geen vergoeding naar prosumententarief

Aan de andere kant van de taalgrens heeft Waals minister van energie Jean-Luc Crucke enige tijd geleden aangekondigd dat wie na 1 juli 2019 zonnepanelen installeert, vanaf 1 januari 2020 een prosumententarief moet betalen. Tot nader order zouden de eigenaars van zonnepanelen er uit twee tarieven kunnen kiezen: een capaciteitstarief en een proportioneel tarief. Het capaciteitstarief hangt af van het vermogen van de elektrische omvormer van de fotovoltaïsche installatie. Dat systeem kunt u dus best vergelijken met het prosumententarief zoals wij dat nu nog kennen.

Digitale meter als alternatief

Bij het proportioneel tarief verloopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. De distributienetbeheerder kan nu wel nagaan hoeveel stroom eigenaars van zonnepanelen van het net halen. Die tariefformule vergt de investering van een compteur double flux – een teller die de twee stromen meet – waarvan de kostprijs 150 euro (excl. btw) bedraagt. Dat scenario toont dus veel vergelijkingen met de veelbesproken ‘Vlaamse’ digitale meter.

Lees ookZonder pardon: we krijgen een digitale energiemeter (en er hangt een prijskaartje aan)

Stormloop

De Waalse overheid wil met de maatregelen onder meer de distributienettarieven rechtvaardiger verdelen, aangezien vooral gezinnen zonder zonnepanelen vandaag de factuur betalen. Aangezien al wie zijn zonnepanelen voor 1 juli 2019 installeert (al dan niet voorlopig) aan de maatregel lijkt te ontsnappen, kunnen de leveranciers de vraag amper bijbenen. Die vrijstelling blijft wel omstreden en geniet heel wat tegenkanting.

Vergelijk nu al!

De digitale meter en het prosumententarief blijven dus zowel in Vlaanderen als Wallonië de gemoederen beroeren. In afwachting kunt u nu uw voordeel halen uit de grote concurrentieslag die er tussen de energieleveranciers heerst. Door over te schakelen bespaart u al snel meer dan honderd euro. Dat kan door uw energietarieven te vergelijken met het meest voordelige aanbod op de markt.

Tip: Zoek hier het beste energietarief voor jouw woning.

Lees ook:

Is mijn energiecontract nog interessant ten opzichte van het marktaanbod ?

Overstapperiode van 1 maand bij het veranderen van leverancier

Digitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

Bron: mijnenergie.be
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc cravillon

  ik denk dat ik franse les ga volgen en vlaanderen vaarwel ga zeggen vlaarderen kunnen ze alleen maar de werkende klassen uitmelken maar iets echt oplossen heb ik nog nooit gezien

 • Ronny Ooijen

  Jef Pauwels, wist u dat het benodigde datasysteem genaamd Atrias nu al een 200 miljoen euro heeft gekost? Dit moet de consument betalen en...tada...het werkt niet. Een nieuw systeem zou zelfs 340 miljoen euro kosten. Wie moet dat dan betalen? Raad eens....juist. Kijk naar landen waar ze de slimme meters hebben ingevoerd en hoe ontevreden ze zijn. Hoe lang gaat zo een meter mee? 10 jaar? Logisch? Euh...

 • Ronny Ooijen

  Wat Vlaanderen doet, doet Vlaanderen beter. De burger Plukken. Meer dan 70% van de GSC's aan bedrijven schenken (dank u OpenVLD). Een Turteltaks invoeren waarbij particulieren zonder panelen ook moeten bijdragen. Een prosumententarief invoeren. Een slimme meter invoeren. Wie bekleden de topfuncties binnen de intercommunales Fluvius, Fluxys en Elia? N(V)-blabla,CD&V en OpenVLD, graaiers!

 • Jef Pauwels

  Er wordt veel aan desinformatie gedaan. De digitale meter is wel degelijk nuttig. Als de info klopt zal ik waarschijnlijk niet veel meer moeten betalen met een digitale meter. En als ik het slim aanpak waarschijnlijk minder (als de politici niet als aasgieren zitten te wachten natuurlijk). Het is een logische stap naar energiezekerheid.

 • Roger Duyssens

  Dit is niet typisch Belgisch dit is typisch de Vlaamse regering. Zich aanstellen willen domineren en vooruit lopen met dingen waarmee ze centen uit de zak van de burger kunnen halen. Niemand heeft gevraagd om die digitale meter net zo min als om de Weytskilometervergoeding. Crucke wil dit invoeren om de kosten minder te laten vloeien naar de niet bezitters hetzelfde als men hier gedaan heeft nadat de Turteltaks moest afgevoerd worden. Overbodige dure digitale meter voor VL