Exclusief voor abonnees

Tweedehands kopen en verkopen: zo ben je helemaal zeker

Vinted
Snel even vijf eurocent storten naar een verkoper op een tweedehandssite om te bewijzen dat je wel betrouwbaar bent? Niet doen. Oplichters konden zo via Vinted duizenden euro’s ontfutselen van een Antwerps gezin. Als consument is het dan ook soms moeilijk om echte van valse verkopersprofielen te onderscheiden. Met deze tips blijf je op je hoede.

Waar moet je op letten als je dingen wil kopen?

“Regel één: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook niet waar”, zegt Aleksandra Vidanovski, woordvoerder van 2dehands. “Wees daar altijd kritisch over.” Beveiligingsexpert Nico Cool geeft een voorbeeld: “Een horloge waarvan je weet dat die in de winkel makkelijk 2.500 euro kost die plots voor 100 wordt aangeboden... Dan moet je als koper weten dat er wat niet klopt.”

Experts wijzen er consumenten ook op om steeds op de pagina te blijven en de url van de website in de gaten te houden. “Communicatie tussen kopers en verkopers vinden, net als transacties, altijd plaats binnen het Vinted-platform”, geeft Natacha Blanchard van de tweedehandskledingapp aan. Consumenten krijgen soms een link toegestuurd om hun betaalgegevens op in te vullen. Vinted stuurt nooit zo’n url om betalingen te doen.” Bij 2dehands is dat niet anders: “Soms zien die pagina’s er helemaal hetzelfde uit als de onze- met identieke kleuren en lay-out”, zegt Vidanovski. “Het is een goede reflex om in dat geval ook eens de url te checken, of die nog dezelfde is gebleven.”

Bij het betalen zelf, moeten consumenten weten dat het vragen van een minuscuul bedrag vooraf, “om de betrouwbaarheid van het rekeningnummer van de klant te verifiëren” nooit door de websites gedaan wordt. Zo’n gevallen zijn altijd malafide. “Betaal ook alleen via officiële kanalen en enkel aan een BE- of NL-rekeningnummer”, zegt Cool. “Doe dat via je eigen betaalapp en niet via een overschrijvingsverzoek. Geef ook nooit gegevens van een Visa of Mastercard door, stort geen geld naar Western Union en betaal niet in bitcoins.”

Hoe weet je of een verkoper te vertrouwen is?

Checken hoe lang een verkoper al lid is van een tweedehands verkoopssite- een ervaren verkoper geeft meteen wat meer zekerheid- of zijn of haar naam eens door Facebook halen, kan nooit kwaad. “Voor een koopje van 20 euro hoef je niet meteen achterdochtig te zijn, maar voor grotere bedragen is het aangewezen om de verkoper goed te screenen”, zegt Nico Cool. “Zorg dat je vooraf- vòòr het betalen dus- zoveel mogelijk gegevens hebt van de persoon van wie je wat koopt. Een rekeningnummer dat Belgisch is, een adres dat je kan controleren, een e-mailadres en een gsm-nummer. En bel die verkoper dan ook eens op. Je kan zelfs, om helemaal zeker te zijn, bellen naar de bank om te vragen of een rekeningnummer klopt.”

Kopers die duurdere artikelen, zoals een wagen, willen aanschaffen, kunnen die maar beter in het echt gaan bekijken. 

Waar let je op als je dingen wil verkopen?

Voor verkopers gelden dezelfde aandachtspunten als voor kopers. Ook een resem taalfouten in een mail kunnen op fraude wijzen. “Een heel snelle reactie van een geïnteresseerde kan een teken zijn dat er een automatisme achter zit in plaats van een echte persoon”, zegt Aleksandra Vidanovski.

Wat doe je als het alsnog verkeerd loopt?

Niet iedereen is malafide. Er zitten voor alle duidelijkheid heel wat betrouwbare verkopers en kopers op tweedehandswebsites. Wie toch in de val trapt, dient beter klacht in. “Bel naar Card Stop, durf klacht indienen bij de politie en breng ook ons op de hoogte”, zegt 2dehands-woordvoerder Vidanovski. “Zo kunnen we verdachte profielen achterhalen.”

“Wie betaalt met Visa of Mastercard en de betaling via de bank deed, is daar ook voor verzekerd”, zegt Cool. 

Vinted screenshots
Vinted Vinted screenshots9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marijke boulet

  Als koper stort ik het bedrag op de verkoper zijn rekening en hoop dat hij levert . Waarom zou ik als koper dan moeten bewijzen dat ik eerlijk ben en 1 cent moeten storten . Als verkoper stort de koper op mijn rekening en is het ook niet nodig om 1cent te storten . Effe nadenken kan je al heel veel leed besparen .

 • Arie Verwimp

  Ik deed vroeger alles via kapaza..nooit problemen mee gehad..maar toen 2de hands .be ze overnam ben ik met alles gestopt..want ze waren te onovetzichtelijk en de manier van werken vertrouwde ik niet.

 • Benny Marcelo

  Boter bij de vis is nog het meest betrouwbare. Sommige zaken via internet vragen bijna om misbruik.

 • William Lambrecht

  Johan Fransaert. Ik had eens iemand die zei dat hij mijn inloggegevens nodig had om via Paypal te betalen Prietpraat natuurlijk, heb het toen doorgegeven, was gekend als oplichter.

 • johan fransaert

  doe je internet aankopen altijd via Paypal op die manier hoef je nooit je nummer van uw kredietkaart vrij te geven en als die mogelijkheid ontbreekt is er iets mis mee dan afblijven.