Tweede goedkoopste wijn op de kaart kiezen? Geen goed idee

THINKSTOCK
Je zit op restaurant en wil een lekker flesje bij het eten. Je wil niet 'goedkoop' overkomen, en kiest daarom niet de fles met de laagste prijs, maar die net een paar euro duurder is. Een doordachte, pientere beslissing, vind je zelf. Maar ís dat ook zo?

Het antwoord is vaak: nee. Restauranthouders en sommeliers kennen hun klanten en hun psychologische zwaktes. Ze wéten dus dat we meestal voor de op één na goedkoopste wijn gaan op de kaart, gewoon om ons niet te laten kennen. Daarom maken ze op die wijn meestal de grootste winst. Lees: verhoudingsgewijs doe je hiermee niet de beste zaak. De goedkopere wijn lijkt dan toch de betere keuze.

Een andere reden hiervoor is dat restaurants en cafés het zich eigenlijk niet kunnen permitteren om een kwalitatief ondermaatse huiswijn te schenken. Het is hun visitekaartje aan de klant die graag een glas wijn drinkt. En dat moet uiteraard in orde zijn.

Nog meer misverstanden
Nog een paar andere wijntips en vinologische misverstanden? Bij warme zomertemperaturen drinken we rode wijn beter niet op kamertemperatuur. Eerst een halfuurtje in de frigo voor opdienen is dan een beter idee. Voor witte wijn geldt het omgekeerde: laat de fles eerst een halfuurtje uit de ijskast van de koude bekomen alvorens hem te drinken. En wat met ijsblokjes in je wijn? Doe dat gewoon niet.

Beter bekend zijn weetjes als: vul je glas nooit bijna tot boven, laat staan helemáál, en neem het glas enkel bij de steel en nooit bij de kelk noch bij de voet. Overdrijf ook niet met 'walsen'. Bij wijn met bubbels is dat zelfs totaal uit den boze.

Geuren en kleuren
Deze kleine lezing suggereert alleen maar hoe een wijnliefhebber het lekkere goedje het best tot zich neemt. Wie het echt graag anders lust, moet dat vooral op zijn of haar eigen manier doen. Over smaken valt nog altijd niet te redetwisten.