Trap niet in deze valkuilen als je een brandverzekering afsluit

Ga altijd na wat het maximumbedrag is dat je per dekking ontvangt
Shutterstock Ga altijd na wat het maximumbedrag is dat je per dekking ontvangt
Een brandverzekering is niet verplicht, maar de meeste Belgen hebben er wel een. Zo'n polis beschermt niet alleen tegen de gevolgen van een brand, maar bijvoorbeeld ook tegen schade door natuurrampen. Daarnaast bieden diverse verzekeringen andere waarborgen, wat vergelijken moeilijk maakt. Waar let je best op als je zo'n verzekering afsluit?

Waarvoor verzeker je je? 

De brandverzekering is misschien de meest verspreide verzekering in ons land. Eerst dekte ze alleen de gevolgen van brand, maar in de loop van de jaren breidden de dekkingen uit. Zo verplichtte de wetgever dat wie een brandverzekering heeft, automatisch verzekerd is tegen de gevolgen van een natuurramp - denk dan bijvoorbeeld aan overstromingen, stormschade, omvallende bomen of sneeuwdruk.

Verder kan je als verzekeraar zelf toevoegingen doen; je kan je inboedel verzekeren tegen diefstal, je eigendom tegen inbraakschade of waterschade laten dekken bij een breuk in de leidingen. Je kan zelfs het kot van zoon- of dochterlief laten verzekeren.

En dan zijn er nog bijstandsformules, bijvoorbeeld als je een klusjesman inhuurt voor een waterlek of een slotenmaker als je je sleutels kwijtraakte.

Wil je brandverzekeringen met elkaar vergelijken, dan is het belangrijk dat je eerst oplijst wat er precies allemaal verzekerd is en wat je verzekerd wil houden. Een andere tip: ga altijd na wat het maximumbedrag is dat je per dekking ontvangt en wat de franchise is - het bedrag dat je zelf moet dragen bij schade. Belangrijk, zeker als je kunst of andere waardevolle voorwerpen in huis hebt.

TIP: Hier kan je offertes van brandverzekeringen opvragen

Pas op met onderverzekering

Stel: je woning is 500.000 euro waard, maar je verzekert ze maar voor 300.000 euro. Je betaalt dan natuurlijk een lagere verzekeringspremie, maar bij een schadegeval krijg je ook maar drie vijfde van de schade vergoed. Je bent je misschien niet bewust dat je onderverzekerd bent, bijvoorbeeld als je renovatie- of verbouwingswerken liet uitvoeren die de waarde van jouw woning deden stijgen. Je zou niet de eerste zijn die op dat moment de polis vergeet aan te passen.

U kan dat gemakkelijk vermijden door voor een verzekeraar te kiezen die met een evaluatierooster werkt, dat hem toestaat om de nieuwwaarde van de woning te bepalen. De verzekerde waarde stemt dan overeen met de werkelijke waarde.

Als je werkelijk van plan bent om te verbouwen, controleer eerst je verzekeringspolis. Wie weet verlies je waarborgen omdat het risico op schade tijdens verbouwingswerken vergroot, en moet je een extra verzekering nemen.

Koppeling met de woonlening

Voor je overstapt naar een andere verzekeraar, kijk je best na of dat geen invloed heeft op het tarief van je woonlening. Banken geven regelmatig kortingen aan klanten die ook een woonpolis bij hen nemen. Schrap je die, dan ben je misschien ook de korting op het tarief van je woonlening kwijt.

Lees ook:

Makelaars laten verzekeringsdocumenten via smartphone ondertekenen

Online verzekering afsluiten hinkt achterop in België

Aparte verzekering voor zonnepanelen vaak overbodig

Bron: spaargids.be
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lia Schuijt

  Vergeet ook niet dat mocht je schade hebben door brand bij de buren je eerst je eigen verzekering moet aanspreken. Later verrekenen de verzekeraars dit onderling wat voor bedragen dat zijn weten alleen de verzekeraars. Handig voor hen.

 • Jan Harmsen

  Lening aangaan en eens afgesloten de schuldsaldo terug eisen! Banken mogen dit wettelijk niet verplichten. Doen ze het toch dan kan je het terugeisen anders gewoon voor de rechter sleuren. Ook ben je niet verplicht die verzekering bij de bank af te sluiten. Veel banken zijn legale oplichters en de roverheid laat gewoon begaan.

 • daniel d'hulst

  De banken verplichten het bijna altijd anders geen lening

 • Francisca Vis

  Aan Nils en Rene dan hadden/hebben jullie geen goede makelaar. Alle polissen zijn geïnfexeerd maar uw grootoudrs zullen dat niet (want vroeger kon je nog kiezen) gevraagd hebben en inderdaad goed nakijken wat er precies gedekt is in uw contract, want mensen denken dat alles gedekt is. Ga bij goede makelaar die op al u vragen kan antwoorden!

 • Victor Munster

  Als je minder betaalt dan 0,5% van de waarde van je woning, is er iets mis met je polis.