Tienduizenden boetes voor Belgen die belastingaangifte 'vergeten'

Minister Van Overtveldt bij de voorstelling van de nieuwe belastingaangifte.
Photo News Minister Van Overtveldt bij de voorstelling van de nieuwe belastingaangifte.
Zowat drie procent van alle belastingaangiften wordt te laat ingediend. Het leidde ertoe dat de fiscus vorig jaar 87.625 boetes voor laattijdig indienen oplegde, schrijft De Standaard.

Wie zijn belastingaangifte 'vergeet', moet een administratieve boete betalen tussen de 50 en 1.250 euro. Voor een eerste vergeetachtigheid geldt een boete van 50 euro. Daarnaast wordt ook het belastingtarief verhoogd, met 10 tot 200 procent. Vooral recidivisten worden hard aangepakt. De vrijgegeven cijfers hebben betrekking op de inkomsten van 2013, die in 2014 werden aangegeven. 

Vandaag werd de nieuwe belastingaangifte voorgesteld door de Federale Overheidsdienst Financiën. Die telt nu al 810 codes, of 38 meer dan vorig jaar. De overgrote meerderheid van de Belgen (ruim 82 procent) vult echter maximaal 20 codes in. 

Volgens minister Van Overtveldt willen de extra codes niet zeggen dat de belastingaangifte veel ingewikkelder wordt, maar werden net ingrepen doorgevoerd om de leesbaarheid en toegankelijkheid van de aangifte te verbeteren. Van Overtveldt wees erop dat de nieuwe codes in feite goed nieuws zijn voor de burger én voor de economie, want zij houden verband met regeringsmaatregelen om de concurrentiekracht te verbeteren.