Test-Aankoop wil dat gemeenten geen extra vergoeding vragen voor verplichte documenten

photo_news
Test-Aankoop eist dat gemeenten voor verplichte documenten zoals een e-ID, kids-ID of rijbewijs in de toekomst enkel de productiekosten van deze documenten aanrekenen en afzien van een bijkomende retributie.

Uit een onderzoek bij 119 gemeenten in ons land, waarvan de consumentenorganisatie de resultaten publiceert in haar jongste magazine, blijkt dat de bedragen die gemeentebesturen vragen voor deze documenten enorm uiteenlopen.

Prijsverschillen
Zo rekenen Ans, Châtelet, Doornik en Oupeye niet minder dan 25,2 euro aan voor een e-ID, terwijl Brecht, Libramont-Chevigny en Waterloo louter de productiekosten ten bedrage van 15,2 euro vragen. Terwijl Genk de kids-ID gratis aflevert, moet in Sint-Joost-ten-Node voor hetzelfde document 13 euro neergeteld worden. Voor een definitief rijbewijs betaalt men in 9 gemeenten enkel de productiekost, terwijl andere gemeenten gemiddeld 5,6 euro retributie vragen voor het afleveren van dit document. In Charleroi en Aath loopt dit op 15 euro, in Verviers zelfs tot 16,5 euro.

Ook wat de gemeente- en grondbelasting betreft, zijn er enorme verschillen. De gemiddelde gemeentebelasting bijvoorbeeld bedraagt 7,5 procent, maar in enkele Henegouwse gemeenten zoals Aat, Courcelles, Dinant, Doornik en Moeskroen loopt dit op tot 8,8 procent. "Dat er verschillen opduiken is logisch. Iedere gemeente kent andere uitdagingen en behoeften en iedere gemeente heeft een zekere vrijheid om haar bronnen van inkomsten te bepalen. Toch kan het niet dat men in gemeenten maar liefst tot 10 euro meer moet betalen dan elders voor verplichte documenten", aldus Test-Aankoop.

'Het kan niet dat men in gemeenten maar liefst tot 10 euro meer moet betalen dan elders voor verplichte documenten'

Test-Aankoop