Test Aankoop vraagt blokkering 800 valse webshops

Thinkstock
Test Aankoop heeft 800 valse webshops ontmaskerd die bestaande Belgische domeinnamen misbruiken. De consumentenorganisatie vroeg de federale overheidsdienst Economie en DNS Belgium, verantwoordelijk voor het beheer van de .be-domeinen, om de sites offline te halen.

Het gaat om websites met een vreemde URL, bijvoorbeeld www.weinighaar.be. "Wie iets bestelt, riskeert zijn geld nooit terug te zien." Of de consument kan er het slachtoffer worden van phishing-praktijken.

Dergelijke sites zijn volgens TA het werk van onder meer Chinese en Oost-Europese internetcriminelen. Ze kopen bestaande domeinnamen op waarvan de registratie is verlopen en zetten er vervolgens een webshop met aantrekkelijke prijzen op. Test Aankoop vond zelf 800 dergelijke .be-shops. Ze hebben een domeinnaam die weinig met een echte shop te maken heeft en hebben geen contactgegevens.

De FOD Economie en DNS Belgium reageerden positief op de vraag van Test Aankoop. Ze bevestigden om alles in het werk te stellen om deze shops te blokkeren, stelt de consumentenorganisatie. Die wijst er echter op dat het maar om het "topje van de ijsberg" gaat. "Volgens webanalisten zijn er wereldwijd 700.000 malafide webshops en gebruiken meer dan 11.000 nepshops de extensie .be."

Test Aankoop stelt tot slot voor om bij de registratie van een internetdomein strenger te controleren. De Economische Inspectie moet dan weer zelf webshops offline kunnen halen. Bij fraude of oplichting moet de inspectiedienst nu eerst via het parket gaan. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid grieten

  Wie koopt er bij een Belgische webshop? Dat is al de eerste fout die je kunt maken.

 • oswald billiet

  Wanneer en zovele web-shops zijn , van de soort die testaankoop ontdekte, is dat een bewijs dat de wetgeving ter zake zo lek als een zeef is. Voor de koper is een garantie voor aankoop van groot belang. Niet alleen is dan geld verloren gegaan maar het is ook gestolen. Graag in dit land een sluitende wetgeving en nu ook opgenomen in een kiesbelofte. Dan komt er iets van.

 • Stefanie van Dijk

  Jan van Calenberg, inderdaad online altijd met creditcard betalen of met paypal of betalen bij aflevering, een mogelijkheid die ook weer steeds meer terug komt

 • Freek Verdeyen

  Een dikke proficiat aan testaankoop voor de blokkering van valse webshops.Bravo!

 • jan van calenberg

  Mijn ervaring zegt dat je nooit online mag betalen met een "gewone" bankkaart, dan zie je je geld niet terug als er iets misloopt. Bij Visa of Mastercard ben je verzekerd. Websites die zulke betalingen niet aanvaarden zijn niet te betrouwen.