Test-Aankoop stelt Media Markt in gebreke wegens 'oneerlijke' garantiepolitiek

PHOTO_NEWS
Test-Aankoop stelt Media Markt in gebreke wegens het niet naleven van de garantiebepalingen uit het burgerlijk wetboek. Dat laat de consumentenorganisatie vandaag weten. Niet alleen gaat de elektroketen over de schreef wat betreft de wettelijke garantie, ook bij de bijkomende garantie die tegen betaling wordt aangeboden, is Media Markt niet zuiver op de graat.

Zo eist Media Markt dat de consument al bij afhaling of levering van zijn goederen alle zichtbare gebreken of schade meldt. Zo niet verliest hij zijn garantie. Kan niet, meent Test-Aankoop. Bovendien is het voor de klant vaak onmogelijk om al bij levering de gebreken vast te stellen.

Heel wat zaken worden ook buiten de garantie gehouden, hoewel de gebreken wel opduiken binnen de eerste twee jaar. Test-Aankoop heeft het onder meer over oxidatie en defecten door het lekken van batterijen, alsook de kosten voor herstelling van een eenvoudige blokkering. De consumentenorganisatie heeft het ook over misleiding van de consument bij de betalende commerciële garantie.

Test-Aankoop heeft trouwens een onderzoek gedaan bij zes elektroketens om na te gaan welke voorwaarden de winkels precies opnemen in het contract voor zo'n betalende commerciële garantie. Behalve bij Media Markt werd ook langsgegaan bij Krëfel, Vanden Borre, Makro, BelCompany en The Phone House.

"Bijkomende garantie biedt vaak minder bescherming"
Die bijkomende garantie biedt vaak weinig bijkomende bescherming of zelfs minder bescherming dan de wettelijke garantie, stelde Test-Aankoop vast. Heel wat gebreken worden buiten de garantie gehouden, of verkopers weigeren een (herhaaldelijk) defect toestel te vervangen. Terwijl voor zo'n bijkomende garantie best wel wat moet worden neergeteld, soms tot een kwart of meer van de aankoopprijs van het product.

Test-Aankoop raadt een betalende garantie vooraf af voor gsm's en smartphones. Vanwege hun hoge prijs, hun beperkte dekking en het feit dat de consument vanaf de eerste dag betaalt voor een garantie waarop hij sowieso wettelijk twee jaar gratis recht heeft, luidt het.

"Binnen toegestane wettelijke kader"
Media Markt België laat in een korte reactie op de ingebrekestelling door Test-Aankoop weten dat het ervan overtuigd is "binnen het toegestane wettelijke kader" te handelen. Het bedrijf zegt dat het de ingebrekestelling nog niet ontvangen heeft.

"Media Markt België heeft via de pers vernomen dat het door Test-Aankoop in gebreke wordt gesteld met betrekking tot het verlenen van garanties. Media Markt heeft deze ingebrekestelling nog niet ontvangen en hoopt uitgebreider te kunnen reageren van zodra het de ingebrekestelling van Test-Aankoop in detail heeft kunnen bestuderen", klinkt het.