Test-Aankoop stapt naar rechtbank na uitlatingen van NMBS-topman Cornu

Ivo Mechels (Test-Aankoop).
PHOTO_NEWS Ivo Mechels (Test-Aankoop).
Test-Aankoop is niet te spreken over de kritiek die NMBS-topman Jo Cornu vandaag in de Kamercommissie Infrastructuur had geuit. De uithaal van de NMBS-topman is "intellectueel oneerlijk", zo reageert de consumentenorganisatie. Test-Aankoop gaat een gerechtelijke klacht indienen tegen NMBS-topman Jo Cornu.

Cornu had Test-Aankoop in de Kamercommissie onder meer "stemmingmakerij" en een gebrek aan deontologie verweten. De NMBS-topman reageerde daarmee op een onderzoek dat vorige week door Test-Aankoop gepubliceerd werd. Daaruit bleek toen dat de treinreizigers niet tevreden zijn over de dienstverlening van de spoorwegmaatschappij.

De uitspraken van Cornu zitten Test-Aankoop duidelijk hoog. "We laten dit niet over onze kant gaan", reageert woordvoerder Ivo Mechels vandaag. "We gaan naar de rechtbank stappen om een burgerlijke en/of strafrechtelijke procedure op te starten. We gaan samen met onze advocaten na wat de meest geschikte procedure is." Een strafrechtelijke procedure zou volgens Mechels mogelijk kunnen zijn vanwege laster.

Volgens Mechels zijn de kritieken die door Cornu aangehaald werden compleet onterecht. Zo had de spoorbaas verklaard dat de resultaten van het onderzoek beïnvloed werden door de slechte stiptheidsresultaten van 2013, iets wat door Mechels categoriek wordt ontkend. "Als je de methodologie niet kent, moet je die ook niet bekritiseren", luidt het. "De enquête werd afgenomen in maart, april 2014 en slaat enkel op de verplaatsingen die in die periode werden afgelegd. De slechte periode in 2013 werd dus niet in aanmerking genomen. Daar kan geen enkel misverstand over bestaan."

Ook Cornu's kritiek dat met het onderzoek de indruk wordt gewekt dat het nieuwe vervoersplan een catastrofe is, wordt door Mechels als "intellectueel oneerlijk" afgedaan. "Als hij de moeite zou genomen hebben om ons artikel te lezen, dan zou hij gezien hebben dat daarin heel duidelijk staat dat we geen uitspraak doen over het nieuwe vervoersplan", zo klinkt het. "Van een topman van de NMBS mogen we toch meer sérieux verwachten."

Een gerechtelijke klacht kan wel nog worden afgewend als Cornu ten laatste morgen zijn formele excuses aanbiedt, klinkt het nog. 

NMBS-baas Jo Cornu overlegt met minister Jacqueline Galant (MR).
PHOTO_NEWS NMBS-baas Jo Cornu overlegt met minister Jacqueline Galant (MR).