Test Aankoop: "In helft van wildpatés zit minder dan 18 procent wild”

iStock
In de helft van 42 voorverpakte wildpatés die in supermarkten zijn aangekocht en door Test Aankoop zijn geanalyseerd, zit minder dan 18 procent wild terwijl dat minimaal 20 procent moet zijn. Dat meldt de consumentenorganisatie.

Een goede paté is samengesteld uit een derde lever, een derde vet en een derde vlees. In tegenstelling tot wat velen denken, is bij wildpaté enkel het vlees van wild afkomstig. De verhouding lever, vet en vlees in de onderzochte industriële patés loopt sterk uiteen. De hazenpaté van Colruyt is met een percentage van 28 procent de 'wildste' wildpaté, gevolgd door de eendenpaté van Colruyt met 23 procent eendenvlees. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de hazenpaté van Aubel met net geen 10 procent haas. 

Test Aankoop onderzocht via DNA-tests ook of de wildpatés het beloofde wild bevatten. In nagenoeg alle patés kon dit worden aangetoond, zij het dat in 10 gevallen minieme sporen van ander vlees werden aangetroffen. Dit bleef echter steeds beperkt tot minder dan 5 procent, waardoor er geen reden is om te spreken van fraude. Bij 3 everzwijnpatés kon bij de tests het DNA van wild zwijn en varken niet van elkaar onderscheiden worden, wat bijvoorbeeld kan te wijten zijn aan DNA-afbraak door verhitting.

De consumentenorganisatie wijst voorts op de grote verschillen op vlak van aanwezigheid van verzadigd vet van 6 gram/100 gram (Colruyt) tot 15 gram/100 gram (De Beauvoorder). Ook het zoutgehalte in de onderzochte patés varieert van 1 tot 3 gram/100 gram. Alle voorverpakte wildpatés bevatten additieven waarvan sommige, zoals kleurstoffen en smaakversterkers, evenwel onnodig zijn. Test Aankoop vond ze vooral in de patés van Colruyt en in de trioverpakking van Excellence.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Kerstmenu voor de kinderen en partners hier op het Franse platteland : everzwijn van de jagers (gratis want geruild voor), lam van de bio boerderij (10 euro/kilo), paté de campagne gemaakt door de plaatselijke slager. Ik koop al jaren geen vlees meer uit de supermarkt, en zeker al geen paté! Ik noem dat afval. Mijn innige deelneming, stedelingen.

 • Pierre Godrie

  Pate zelf maken dan weet je wat er in zit.

 • Eric Vaeske

  Wie koopt er nu zijn eten nog in een supermarkt ???? Maak het zelf of ga bij een kleine ambachtsman ..... Zn dit niet alleen voor eten maar ook voor kleding en dergelijke.

 • Guy De Troyer

  De gewone mens weet NIET voor een honderste part wat hij allemaal in zijn kas speelt !! Omgang met menseneten is volledig doorgeslagen, winstbejag staat voorop, gezondheid daar wordt onder géén enkele vorm rekening mee gehouden. Controle is één groot lachertje, dat is de pure waarheid !!

 • André Van Elslande

  Is de samenstelling niet te vermelden op etiket ? Is er inspectie en toezicht ? Er wordt nogal wat binnengespeeld t.o.v. wat met geacht wordt te betalen !