Telenet beveiligt modems tegen hackers, maar alleen voor klanten die extra betalen

Photo News
Telenet zal voortaan beveiligingssoftware op de Telenet-modem zetten om slimme toestellen in huis te beschermen tegen hackers. Daarvoor moeten klanten wel extra betalen. Het nieuwe beveiligingspakket kost 4,99 euro per maand.

Steeds meer mensen hebben slimme toestellen in huis, zoals thermostaten, camera's en babyfoons. Van sommige toestellen, vaak de goedkoopste, laat de beveiliging volgens specialisten te wensen over. Onder bepaalde omstandigheden kunnen die spullen vatbaar zijn voor hacking.

Om klanten daartegen te beschermen, biedt Telenet voortaan software aan die het installeert op zijn eigen modems. Bedreigingen worden daarbij via een zogenaamde dynamische firewall aan de bron tegengehouden. Eenmaal geactiveerd op de modem, kan de Telenet-klant zijn netwerk en verbonden toestellen ook beheren en monitoren via een speciale app.

Zes inbrekers per maand

De oplossing werd ontwikkeld door de Israëlische start-up Securing SAM, die nog maar sinds 2016 bestaat en opgericht werd door vroegere cybersecurityspecialisten van het Israëlische leger. Telenet is de eerste die de oplossing uitrolt binnen de Liberty-groep waartoe het behoort.

Telenet heeft de monitoring al getest bij 76 gezinnen en stelde daarbij vast dat er gemiddeld vijf tot zes ‘port scans’ per maand per klant gebeuren. “Dat wil zeggen dat er vijf à zes keer per maand een inbreker passeert om te kijken wat er openstaat”, zegt Bart Van den Branden, beveiligingsexpert bij Telenet.

Waarom niet gratis?

In het Safespot-pakket zit daarnaast nog een klassiek antiviruspakket van het Roemeense Bitdefender. Daarmee kan de Telenet-klant al zijn toestellen beveiligen. Telenet bood eerder al een ‘security pack’ aan voor ongeveer dezelfde prijs, maar daar zat enkel antivirussoftware van F-Secure in. Klanten die dat pakket hebben, kunnen kiezen of ze dat behouden of overstappen. Het gaat om zowat 70.000 klanten.

Als Telenet zijn klanten wil beschermen, waarom dan niet de dienst gratis aanbieden? “Uit research hebben we geleerd dat sommige mensen liever zelf een oplossing installeren”, zegt productverantwoordelijke Dann Rogge. “Dit is een totaaloplossing met een prijs die vergelijkbaar is met wat je voor een commercieel antiviruspakket betaalt.”
75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  Waarom is het zo uitzonderlijk dat je voor een dienst moet betalen? Tegenwoordig verwacht iedereen alles gratis. Niet iedereen heeft dit nodig, enkel als je slimme apparatuur in huis hebt.

 • Ary Dingemans

  Je betaald al meer dan bij de concurrenten. Je kan 101 posten op TV pakken en je gebruikt er hop en al 6 tal. En maar pakketten supplement door je strot duwen. Dan betaal ik liever voor een goed virus program.

 • Rita Coomans

  Ze sturen zelf elke dag SPAM berichten, van je hebt dit gewonnen of dat, ... je maakt kans op 500 euro, ... soms tot 5 op een dag ! En dan zeggen tegen mensen om bij te betalen.!!

 • guy vermeulen

  Iemand die gang van zaken kent, stopt voor je huis,en neemt je boeleken binnen de halve minuut over ? In de steden gebeurt dit regelmatig .Het is gelijk de autos hacken. Twee keer niks als je het materiaal er voor bezit.

 • Eddy Vermeulen

  Ben al lang klant bij Telenet, misschien tijd om eens elders te kijken.