Tekort aan Franse atoomdeskundigden dreigt

In Frankrijk dreigt een tekort aan atoomdeskundigen, die de volgende generatie van kernreactoren moeten ontwikkelen.

Momenteel zijn er een honderdtal wetenschappers en ingenieurs, die de kennis over reactoren van de vierde generatie onder de knie hebben. Dat berichtte Le Figaro onder aanhaling van het atoomagentschap CEA. Maar tegen 2025 zijn die allen met pensioen, zei CEA-baas Christophe Béhar.
 
Natriumgekoelde reactor
Frankrijk plant momenteel de bouw van een prototype van een zogenaamde snelle natriumgekoelde reactor in het Zuid-Franse Marcoule. Daarvoor is 650 miljoen euro uit een staatslening voorzien. De reactor zou in 2020 bedrijfsklaar moeten zijn.
 
Vierde generatie
Het is de eerste van zes reactortypes in de ontwikkelingsfase, die tot de vierde generatie worden gerekend. In tegenstelling tot de hogedrukreactoren, die momenteel in Finland, Frankrijk en China gebouwd worden, kan de nieuwe reactor de brandstof beter benutten. Kernreactoren van de vierde generatie worden momenteel ook in China, Rusland, Japan en India ontwikkeld.
 
Volgens een schatting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kunnen de uraniumvindplaatsen tegen 2050 al uitgeput zijn, indien de voorspelde wereldwijde opbloei van kernenergie uitkomt. (dpa/ddh)