Tax Liberation Day: Belgen bengelen weer helemaal achteraan

thinkstock
De Tax Liberation Day voor Belgische werknemers valt opnieuw op 27 juli. Dat is de op een na laatste datum van de 28 landen van de Europese Unie. De laatste plaats is net als vorig jaar voor Frankrijk (29 juli). Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van het Institut Economique Molinari, gebaseerd op gegevens van de OESO en de nationale instituten voor statistiek.

De Tax Liberation Day is de dag waarop een werknemer in theorie niet langer werkt om zijn belastingen te betalen en dus voor eigen rekening begint te werken. In 2017 was er geen belastingvermindering voor werknemers en werkgevers in België, waardoor de Tax Liberation Day voor werknemers opnieuw op 27 juli valt. "Belgen zijn de tweede duurste arbeidskrachten in de EU, maar komen pas op de tiende plaats op het vlak van netto-inkomen", legt onderzoeker James Rogers uit.

Loonlasten

De Belgische overheid houdt volgens Rogers meer loonlasten in op het salaris van een doorsnee werknemer dan om het even welk EU-land. "België is nu het land dat de tweede hoogste belasting op arbeid heft binnen de Europese Unie. Een werkgever besteedt in België voor een doorsnee werknemer 2,15 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft. En het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 56,70 pct, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 44,8 pct."

Bijna de helft (44,4 pct) van de loonlasten in de EU-landen - bijdragen die werkgevers betalen aan de sociale zekerheid bovenop de brutolonen - is grotendeels onzichtbaar voor werknemers. "In landen met vlaktaks blijven de fiscale lasten op arbeid voor doorsnee werknemers nog steeds hoger (45,5 pct) dan in landen met een progressief belastingsysteem (44,6 pct), een kloof die sinds 2010 nog groter is geworden."

"Het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 56,70 pct, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 44,8 pct."

James Rogers, onderzoeker

Belastingverlagingen

Het is volgens Rogers "bemoedigend" om van minister van Werk Kris Peeters de bevestiging te horen van nieuwe belastingverlagingen en lasten die het nettoloon van de werknemers zouden kunnen verhogen en de kosten voor werkgevers zouden kunnen verlagen in 2018. "Maar op dit moment zien we nog geen verandering. Belgen blijven tot vijf weken langer werken dan de Zweden om hun belastingen te betalen. Toch hebben ze reden om optimistisch te zijn voor volgend jaar."
35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • walter vermeulen

  het staat toch al in alle kranten nu men iets wil doen aan de.loonlast de vakbonden het land gaan lam leggen in het najaar dit land word leeggezogen door het systeem en.de.politiek met als kers op de taart de vakbonden

 • Geert Heylen

  MINDER (wan)beleidsniveau's zou al een grote stap in de juiste richting zijn....maar als de politieke ambtenaartjes nu al op hun achterste poten staan als Homans enkele honderden postjes wil schrappen....weten we de uitkomst al... En de boer...hij ploegde voort. (En dan hebben we geluk dat het BNP elk jaar omhoog gaat,anders was onze schuldgraad (in centen!!!)nog vele malen hoger

 • Jm Capon

  Nochtans volgens hare eminentie gwendolyne rutten is dit geen belastingsregering en gaan we erop vooruit. Ze zal niet verder gekeken hebben dan naar het inkomen van haar zelfstandige echtgenoot en naar haar eigen inkomen.

 • peter links

  De multinationals, kmo's en zelfstandigen daarintegen, betalen steeds minder belastingen. En iemand moet dat betalen en dat zijn wij gewone mensen. Langer werken, minder pensioen, hogere ziekenhuisfactuur, minder werkloosheidsuitkering, enz....

 • Ronny Wauters

  Ja als je jaarlijks miljoenen verspilt aan Europa, onnodige regeringen, politieke postjes, onnodige comités, massaal vluchtelingen opneemt, aan het overbodige koningshuis, cadeautjes geeft aan bedrijven, enzovoort is dat niet moeilijk!!! Straks is dit voor de werkende man op 31/12 en voor de rest op 1/1 met deze regeringen!!! EEN SCHANDE!!!