Exclusief voor abonnees

Tandenpoetsen doe je beter met een elektrische tandenborstel. Klopt dat? En welk toestel is het best?

Oral B en Philips verwijderen meeste tandplak bij twee tests

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Er zijn heel wat goede redenen om te kiezen voor een elektrische tandenborstel. Maar welk toestel kies je? Zowel de Nederlandse als de Britse consumentenorganisaties onderwierpen álle merken - in totaal 135 toestellen - aan een uitgebreide test. Beide kwamen tot gelijkaardige conclusies.

Welke elektrische tandenborstels behoren tot de toppers?

De Oral-B Genius Lijn en Philips Sonicare ProtectiveClean scoren in beide tests zeer goed, en verwijderen tandplak ongeveer even goed. Kleine extra’s, zoals meerdere poetsstanden of een reisetui, maken het verschil, ook in de prijs. In Nederland was het testpanel iets meer gesteld op Oral-B: het voelde comfortabeler aan om te poetsen met hun kleine ronde, roterende borstel in vergelijking met de sonische beweging van de ietwat langwerpige Philips Sonicare-borstel. De keuze hangt dus van je persoonlijke voorkeur af.

- Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 (79,99 euro bij Philips.be)

Eenvoudige elektrische tandenborstel met slechts één poetsstand en twee intensiteitsstanden, maar met dezelfde poetsresultaten als duurdere modellen. Tandplak wordt zeer goed verwijderd! Handig is ook dat de batterij lang meegaat na een volledige oplaadbeurt. Voor extra’s zoals een reisetui moet je wel zelf zorgen.

Batterij: *****

Gebruiksgemak: ****

Verwijderen tandplak: *****

Geluid: ***

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300
rv Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

- Oral B Genius X  (179,99 euro bij Coolblue.be)

Het verschil in resultaat met andere elektrische tandenborstels van concurrerende merken is miniem. De Genius-serie van Oral-B haalt de hoogste testscore in combinatie met de CrossAction opzetborstel. Afhankelijk van de poetsstand gaat de batterij minder lang mee, maar qua gebruiksgemak is deze elektrische tandenborstel een topper. Negatief puntje? De hoge prijs.

Batterij: ****

Gebruiksgemak: *****

Verwijderen tandplak: ****

Geluid: ***

Oral B Genius X
rv Oral B Genius X

Welke elektrische tandenborstels zijn prijs-kwaliteit het best?

Wie goed poetst van zichzelf, is ook geholpen met een goedkopere elektrische tandenborstel. Zeker als extra’s zoals meerdere poetsstanden voor jou niet noodzakelijk zijn. Maar je tandhygiëne lijdt er wel onder als je de even goedkope opzetborstels blijft gebruiken: tandplak blijkt dan maar voor de helft (!) verwijderd te worden met een Nevadent elektrische tandenborstel.

- Nevadent (39,99 euro bij Lidl)

Het grote nadeel van deze elektrische tandenborstel is dat hij niet zo goed tandplak verwijdert. De scores voor het verwijderen van tandplak zijn zwak: amper 50 procent is na één poetsbeurt weg. Qua gebruiksgemak en geluid hoeft deze elektrische tandenborstel echter niet onder te doen voor duurdere exemplaren.

Batterij: ***

Gebruiksgemak: ***

Verwijderen tandplak: **

Geluid: ***

Nevadent
rv Nevadent

- Philips Sonicare DailyClean (39,99 euro bij Philips.be)

Deze elektrische tandenborstel biedt de basis aan van wat een elektrische tandenborstel moet doen: je gebit proper maken. Tandplak wordt goed verwijderd, maar deze borstel is minder gebruiksvriendelijk dan de iets duurdere modellen van Philips Sonicare.

Batterij: ****

Gebruiksgemak: ***

Verwijderen tandplak: ****

Geluid:  ***

Philips Sonicare DailyClean
rv Philips Sonicare DailyClean

Waarom je het best voor een originele opzetborstel kiest:

De Duitse consumentenbond Stiftung Warentest heeft originele opzetborstels van elektrische tandenborstels vergeleken met goedkopere, alternatieve borstels. De algemene conclusie is dat originele, en dus duurdere, opzetborstels betere poetsresultaten geven. Ook de Nederlandse consumentenbond kwam tot die conclusie: Oral-B CrossAction verwijdert tandplak het best.

Bij Kruidvat koop je die voor 14,99 euro voor 3 stuks, al kan het nog goedkoper als je ze per tien koopt bij bol.com (30,99 euro voor 10). Dat is dan nog zo’n 3 euro per borstel, oftewel 12 euro per jaar voor een gezond gebit.  Is dit te duur voor je? Bij Action vind je opzetborstels voor 0,41 cent per stuk (verpakking van 8 voor 3,33 euro). De opzetborstels van Action doorstonden de test maar nét. Nog goedkopere alternatieven bleken hun geld gewoonweg niet waard te zijn. 

Wat kost het?

Je hebt minstens vier tandenborstels per jaar nodig om je gebit goed te kunnen reinigen. Een manuele Oral-B borstel kost 3 à 4 euro in de supermarkt, ongeveer evenveel dus als een opzetstuk gekocht in voordeelpack: 3,10 euro bij bol.com.

De eenmalige aankoopprijs van een goede elektrische tandenborstel maakt elektrisch poetsen wel duurder. Maar wie zijn tanden er beter door poetst, haalt dat er misschien uit door op tandartskosten te besparen?

(Lees onder deze foto het poetsadvies van een tandarts).

Beeld ter illustratie.
Demoulin Bernard Beeld ter illustratie.

Vijf vragen aan de tandarts:

1. Kun je met een gewone tandenborstel je tanden net zo goed poetsen als met een elektrische?

Stefaan Hanson, woordvoerder Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT): “In theorie kan je met een gewone handtandenborstel even goed je tanden poetsen als met een elektrische. In de praktijk blijkt echter dat mensen, dankzij de roterende bewegingen van de opzetborstel, doorgaans grondiger poetsen met een elektrische, én dat moeilijker bereikbare plaatsen beter worden bereikt. Ook voor mensen met motorische beperkingen biedt elektrisch poetsen heel wat voordelen.”

2. Waarom raden tandartsen vooral elektrisch poetsen aan?

“In de praktijk blijkt helaas dat de meeste mensen hun tanden manueel niet voldoende goed poetsen. Bepaalde delen worden vergeten: vooral de bovenkant en de achterkant. Daarnaast poetsen heel wat mensen te kort. Timers of apps op een elektrische tandenborstel zijn dan waardevolle hulpmiddelen, maar doorgaans wel duur.”

3. Moet je anders poetsen met een elektrische tandenborstel?

“De algemene regel van minstens twee keer per dag gedurende minstens twee minuten je tanden poetsen, blijft noodzakelijk voor een goede mondhygiëne. Het grote verschil tussen elektrisch of manueel poetsen is de handeling: elektrisch poets je tand per tand, manueel pak je oppervlakte per oppervlakte aan, bijvoorbeeld de bovenkant van de kiezen.”

Voor slechte poetsers kunnen extra’s een meerwaarde zijn om hen te stimuleren: een timer om lang genoeg te poetsen of een app die geconnecteerd is met de tandenborstel en die gericht advies geeft

tandarts

4. Maakt het uit welke opzetborstel je gebruikt? En hoelang kan je die gebruiken?

“Net zoals bij handtandenborstels is het aangewezen om de borstels van een elektrische tandenborstel om de drie maanden te vervangen. Elke seizoen een nieuwe dus! Al geldt deze algemene regel niet voor iedereen en speelt de kwaliteit van de opzetborstel mee. Zodra de borstelhaartjes niet meer rechtveren, is het tijd voor een nieuw exemplaar. Sommige mensen hebben dus sneller nieuwe opzetborstels nodig, omdat ze ofwel te hard poetsen ofwel opzetborstels van mindere kwaliteit gebruiken. Andere kunnen dan weer wat langer meegaan. In de praktijk zien we wel dat wat duurdere opzetborstels doorgaans een betere kwaliteit van borstelharen hebben.”

5. Is het zinvol om voor dure gadgets of extra opties op elektrische tandenborstels te kiezen?

“Wie goed poetst, heeft die extra’s niet nodig. De juiste poetstechniek én -duurtijd zijn het belangrijkste voor een goede mondhygiëne. Voor slechte poetsers kunnen extra’s wel een meerwaarde zijn om hen te stimuleren: een timer om lang genoeg te poetsen of een app die geconnecteerd is met de tandenborstel en die gericht advies geeft.”

* Alle prijzen zijn richtprijzen. Sommige toestellen zijn in andere verkooppunten goedkoper te vinden.

Lees ook binnen HLN+:

Online maaltijddiensten getest: schraal aanbod voor wie niet in de stad woont

“Er is niks rationeels aan de manier waarop we geld besteden”: budgetexpert legt uit hoe je echt kan besparen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.