Tampontaks wordt vandaag afgeschaft: "Geen luxeproduct"

Elf jaar geleden klaagde Maya Detiège (SP.A) de onrechtvaardigheid aan bij toenmalig minister van Financiën Didier Reynders.
thinkstock Elf jaar geleden klaagde Maya Detiège (SP.A) de onrechtvaardigheid aan bij toenmalig minister van Financiën Didier Reynders.
Vandaag schaft de ministerraad het btw-tarief van 21 procent voor tampons en maandverbanden af. Vanaf volgend jaar zullen vrouwen nog maar 6 procent btw moeten betalen. "Het zijn nu eenmaal basisproducten, geen luxeproducten", stelt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in Het Nieuwsblad. Elf jaar geleden beloofde toenmalige financiënminister Didier Reynders (MR) al die onrechtvaardigheid uit de wereld te zullen helpen.

De afschaffing van de taks op producten voor hygiënische bescherming zit al lang in de pipeline. Andere landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, voerden al een verlaging door en ook Europees bestaat er een richtlijn die noodzakelijke goederen goedkoper en toegankelijker wil maken voor de consument. Test-Aankoop lanceerde afgelopen zomer nog een campagne tegen de 'discriminerende' taks.

"De finale beslissing door de ministerraad heeft enige tijd op zich laten wachten, maar ik ben tevreden dat we dit voorstel nu eindelijk omzetten in de realiteit", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Ook voor defibrillatoren

Ook voor defibrillatoren komt er een btw-verlaging. Dat zijn toestellen waarmee je door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt opnieuw in het normale ritme kan brengen. Op verschillende openbare plaatsen hangen AED's - Automatic External Defibrillators - die door niet-professionelen kunnen worden bediend.

Met de tariefaanpassing hoopt minister Van Overtveldt een steentje bij te dragen aan de verdere uitbouw van een netwerk aan dergelijke apparaten. "Heel wat medische specialisten, waaronder professor en cardioloog Pedro Brugada, pleiten al geruime tijd voor een inhaalbeweging", aldus de minister.

13,4 miljoen euro minderinkomsten

Op jaarbasis zou de daling van de btw-tarieven bij de tampons op 13,4 miljoen euro minderinkomsten neerkomen. Bij de defibrillatoren komen ramingen uit op 3,1 miljoen euro.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Billy Valcke

  Maar ondertussen toch nog wat btw blijven inpikken.belgie,het graailand bij uitstek.

 • Gerry Cle

  Een goede maatregel. Vrouwen hoeven geen luxe taks te betalen voor een vrouwelijke basisbehoefte.

 • Griet Maes

  Dat werd hoog tijd! Wij gebruiken dat echt niet voor ons plezier hoor!

 • luc van pelt

  En nu nog de gas en elektriciteit .... is een basisbehoefte ! Blijkbaar volgens deze graairegering zijn dat ook luxeproducten i

 • raf stevens

  nu nog de btw verlagen voor elektriciteit, een superdeluxe product volgens de overheid, en nog zo'n paar zaken, en we zijn er.