Taboe op doggybag in Nederland neemt af

thinkstock
In Azië, de Verenigde Staten en Canada een ingeburgerde aangelegenheid, hier minder voor de hand liggend: de doggybag, ook wel het restorestje genoemd. In Nederland schamen bezoekers van restaurants zich er steeds minder voor om een doggybag voor het overgebleven eten te vragen. In 2014 schaamde 52 procent van onze noorderburen zich hier nog voor. In 2015 liep dit al terug naar 47 procent, vorig jaar zakte het verder naar 38 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Natuur & Milieu onder 750 ondervraagden.

Sinds de milieuorganisatie in 2014 een doggybag-campagne startte, zijn er 415.000 doggybags bij Nederlandse restaurants terechtgekomen. In totaal 100.000 daarvan deelde Natuur & Milieu gratis uit. Daarnaast werden er via de horeca-groothandels 315.000 doggybags verkocht aan restaurants.

Het afgelopen jaar kregen 1,3 miljoen Nederlanders (8 procent) vaker een doggybag aangeboden dan de jaren ervoor. "We pleiten ervoor dat de doggybag volledig ingeburgerd raakt in Nederland. Het past bij onze cultuur: 77 procent van Nederland heeft een hekel aan voedselverspilling. Daarnaast vinden we het als zuinige Hollanders zonde van het geld om voedsel weg te gooien", aldus een woordvoerder van Natuur & Milieu.

Uit een poll bij onze collega's van AD.nl blijkt dat het merendeel van de bezoekers zonder gêne om een doggybag vraag (41 procent). Toch zegt 36 procent dat ze nooit eten overhouden, waardoor ze ook niets mee naar huis hoeven nemen. "Bij restaurant Happy Italy hoef je het niet eens zelf te vragen. De obers vragen daar standaard of je het overgebleven eten mee wil nemen en dan krijg je het mee in een super handige plastic bak", laat Lisa Burger via Facebook weten.

Anderen vinden dat er geen reden is om je te schamen. "Je hebt er toch voor betaald!", "Bij de Chinees krijg je altijd twee keer teveel, dus meenemen die boel" en "Alles wat overblijft wordt toch weggegooid, dus als het de moeite waard is wat er nog op je bord ligt, waarom niet?"

Toch zijn er ook Nederlanders met andere ervaringen: "Dan vraag je erom en zeggen ze 'nee dat doen we niet want dan kunnen we de kwaliteit niet meer waarborgen'." Ria van Bennekom durft er wel om te vragen, maar doet het niet: "Opgewarmd is het nooit meer zo lekker."