Superrijken 'stallen 25.000.000.000.000 euro' in belastingparadijzen

Een lek over belastingparadijzen legt de gegevens bloot over de fortuinen van duizenden mensen wereldwijd, onder wie heel wat (top)politici en dictators. Op de lijst staan ook verschillende Belgen, bericht Le Soir op zijn website.

Onderzoeksjournalisten van het 'International Consortium of Investigative Journalists' (ICIJ) uit Washington publiceren vandaag een lijst van tienduizenden offshorebedrijven op belastingparadijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden of de Cookeilanden.

Meer info in namiddag
86 journalisten voerden een analyse uit van een spectaculair informaticalek. Miljoenen financiële transacties en tienduizenden namen van bedrijven en particulieren konden worden onthuld. De resultaten van het onderzoek zullen later vandaag in verschillende media gepubliceerd worden. Le Soir zet de informatie om 17 uur op zijn website.

De Brusselse krant meldt vanochtend al dat er zich honderden Belgen op de lijst met fraudeurs bevinden. Het zou gaan om verschillende Antwerpse diamantairs van Indiase origine, fiscale raadgevers uit alle delen van het land, bankkaderleden die een rekening openden voor hun klant en verschillende particulieren uit Antwerpen, Brussel, Ukkel, Waterloo en Dinant. Le Soir spreekt zelf van een 'onuitgegeven ontdekking'.

Internationale schokgolf
Het lek - in totaal gaat het om zo'n 2,5 miljoen mails en documenten die in de openbaarheid raakten - geeft ook internationaal inzicht in hoe de rijkdommen van politici, dictators en plutocraten worden beheerd. Vooral de offshore handel en wandel op de Britse Maagdeneilanden, een belastingsparadijs op de Antillen, wordt daarbij blootgelegd.

In totaal worden 120.000 offshorebedrijven uit 170 landen genoemd, met informatie van zowel privépersonen als bedrijven. Offshorebedrijven zijn ondernemingen die in een belastingsparadijs zijn gevestigd om belastingredenen, maar die elders actief zijn. Hoewel de omvang en de inhoud van de gelekte documenten nog niet precies bekend zijn, staat het nu al vast dat één en ander voor een schokgolf doorheen de financiële wereld zal zorgen.

"Dit project kan extreem schadelijk zijn voor het vertrouwen van 's werelds rijkste mensen, die niet langer zeker zijn dat de omvang van hun vermogen verborgen blijft voor overheden of hun buren", schrijft de Britse krant The Guardian. Een voormalige leidende econoom van McKinsey schat dat het totaalbedrag dat rijke individuen in buitenlandse havens hebben gestald, oploopt tot 32 biljoen dollar (bijna 25 biljoen euro).

Entourage Hollande, Mugabe en Marcos
Ook de entourage van de Franse president François Hollande - die de voorbije dagen al behoorlijk geplaagd zit met de Zwitserse bankrekening van zijn voormalige minister van Begroting Jérôme Cahuzac - komt opnieuw in het vizier. Deze keer ligt Jean-Jacques Augier, penningmeester van Hollandes kiescampagne en een goede vriend van het Franse staatshoofd, onder vuur. Hij werd door de onthullingen al verplicht om de naam van een Chinese zakenpartner publiek te maken.

Maar Augier is lang niet de enige die geheimen in de openbaarheid ziet komen nu de discretie van de offshorehandel op de Britse Maagdeneilanden aan diggelen ligt. Zo zouden onder meer ook de bezittingen en constructies van de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe, het fortuin van voormalig Filippijns dictator Ferdinand Marcos, diens dochter Maria Imelda, kunstverzamelaars en toppolitici uit diverse landen als Canada, Mongolië, Azerbeidzjan dankzij het datalek in kaart worden gebracht.

 
Hoewel de omvang en de inhoud van de gelekte documenten nog niet precies bekend zijn, staat het vast dat het lek voor een schokgolf doorheen de financiële wereld zal zorgen