Suikertaks op alle frisdranken

thinkstock
Vanaf 2016 komt er een suikertaks op álle frisdranken, niet enkel op alcopops zoals Bacardi Breezer. Volgens regeringsbronnen is daarover een consensus bereikt. Tegen 2020 moet de maatregel 250 miljoen opleveren.

Van cola tot Smirnoff Ice: vanaf volgend jaar zal je op zulke suikerrijke dranken meer belasting betalen. Die maatregel uit de tax shift wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Hoe hoog de suikertaks per fles of blikje zal zijn, is nog niet duidelijk, maar hij moet volgend jaar al wel 50 miljoen euro opbrengen voor de staatskas. Dat bedrag verhoogt elk jaar met 50 miljoen, om in 2020 op kruissnelheid te komen met een opbrengst van 250 miljoen. Vetrijke voeding wordt niét extra belast, zo zeggen regeringsbronnen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil nog niet bevestigen dat de kogel door de kerk is, maar lijkt dus wel haar slag thuis te halen.  

WAAROM DE REGERING EERST AAN EEN 'NUTELLA-TAKS' DACHT, IN PLAATS VAN EEN SUIKERTAKS? KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF)