Exclusief voor abonnees

Studiejaren afkopen voor hoger pensioen? Het kan, maar let op dat de fiscus geen roet in het eten gooit

Beeld ter illustratie.
Photo by rawpixel.com from Pexels Beeld ter illustratie.
Nog exact één week hebben ambtenaren de tijd om studiejaren af te kopen en zo later een hoger pensioen te krijgen. Daarna moeten ze hetzelfde tarief betalen als werknemers en zelfstandigen. Die laatsten hebben nog een jaar extra de tijd om dat tegen een voordelig tarief te doen. Toch heeft de maatregel niet het verhoopte succes. Is het iets voor u? Dat hangt van vele factoren af, niet het minst van de fiscus. Onze financieel expert berekent wat het u kost én oplevert.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Van Hoof-Segers

  Voor (jongere) ambtenaren kan het interessant zijn als je ziek wordt en met pensioen gestuurd wordt voor de wettelijke leeftijd dat je kan gaan. De nu al oudere ambtenaar moet 42j werken en dan heeft het weinig zin, die krijgt de helft gratis. Dus 42j werken +2j gratis = 44j voor pensioenbereking.

 • Dominique Hermys

  Goed voor ambtenaren.

 • Jack Dereder

  Ongelooflijk systeem, geef de overheid nu geld in de hoop het later terug te krijgen via toekomstige belasting betalers die al met meer gepensioneerden te maken zal hebben.

 • Peter De Koker

  Stel dat ik 5 jaar afkoop: zou mij als alleenstaande ongeveer 113€ bruto per maand extra pensioen opbrengen... en eventueel nog het risico lopen netto minder over te houden doordat je dan in een hogere belastingsschijf terechtkomt?!? I don't think so.. Goed geprobeerd Belgische overheid!

 • Roger Cooks

  Als de vos de passie preekt, boer pas op uw ganzen. Als ze hier iets zoiets uitvinden dan mag men er zo goed als van verzekerd zijn dat men ten lange leste toch bezeken wordt.