Stroomschepen om black-out te vermijden: “We worden het Afrika van Europa”

De Zeynep Sultan van Karadeniz, een van de mogelijkheden om in te zetten om het mogelijke stroomtekort op te vangen.
RV De Zeynep Sultan van Karadeniz, een van de mogelijkheden om in te zetten om het mogelijke stroomtekort op te vangen.
Om een black-out deze winter te vermijden, denkt ons land er ernstig over na om stroomschepen in te zetten. De schepen, waarop een kleine energiecentrale gemonteerd is, worden op dit moment enkel gebruikt om ontwikkelingslanden te depanneren. “We zijn het Afrika van Europa aan het worden.”

Stroomschepen zijn meestal omgebouwde vrachtschepen. Daarop wordt dan een kleine energiecentrale gebouwd. Dat kunnen gasturbines zijn, maar net zo goed dieselgeneratoren of kernreactoren. Zo wordt er ter plaatse energie opgewekt. “Het enige dat je dan nog moet doen, is zorgen voor een aansluiting op het hoogspanningsnet”, zegt energiespecialist André Jurres. 

“Elia zal, als beheerder van het hoogspanningsnet, dus het laatste woord hebben. Stroomschepen zijn een oplossing als een andere. Meestal worden die ingezet als de nood heel hoog is: in ontwikkelingslanden als Indonesië of Gambia of wanneer er oorlog is. Ongebruikelijk is het niet om stroomschepen in te schakelen, maar ik heb er geen weet van dat het ooit al in Europa gebeurde. Wij zijn stilaan het Afrika van Europa aan het worden. Maar alles is beter dan in het donker te zitten.”

Je hebt 16% van dit artikel gelezen
142 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van Ee

  waar betalen we eigenlijk belastingen voor ? om de teveel nutteloze politiekers hun overdreven loon te betalen ? en ze naar hun buitenverblijf in een warm land kunnen gaan en ons hier in de kou te laten zitten en o ja met onze bouwvallige kerncentrales kunnen we nog wel enkele jaren verder !en dan zullen ze wel eens nadenken wat ze dan kunnen gaan doen !

 • mich lee

  Filiep Lapeire, je gas of mazoutketel zullen evenmin werken. Die hebben ook stroom nodig.

 • Frank De Witte

  Heeft niks met NVA te maken. Ze moesten 10 jaar geleden al met de bouw van een nieuwe kerncentrale begonnen zijn, dan zou de elektriciteit vandaag al een stuk goedkoper geweest zijn. Nu moeten ze het langs alle kanten importeren en zal de vervuiling daarvan nog veel erger zijn dan een kerncentrale. Awel, waar zit GROEN nu met zijn groot bakkes? Ze bakken er duidelijk niks van.

 • Filiep Lapeire

  En nu iedereen verwarmen met warmtepomp (elektriciteit dus die er ook al niet meer is, de dikke truien zullen goed verkopen denk ik).

 • Sobek Wessels

  Kijk gewoon naar ons Politiek bestel en de Corruptie in dit land en je zal zien dat het hier eigenlijk veel erger is dan in veel Afrikaanse landen !! Waarom hebben wij drie vertegenwoordigers van ons land Nodig in Spanje ? Omdat we 5 regeringen hebben ! Enkel en alleen die 5 regeringen zijn de oorzaak van de Puinhoop die dit land geworden is ! De Politiek vaart er wel bij 6x zoveel dik betaalde Postjes !!!