Stroom- en gasfactuur tot 400 euro duurder door problemen kerncentrales

De kerncentrale van Doel.
Photo News De kerncentrale van Doel.
De problemen in de kerncentrales hebben niet alleen een impact op uitbater Engie Electrabel. Ook het nummer twee op de Belgische energiemarkt, EDF Luminus, wordt zwaar getroffen. 

Omdat het bedrijf tien procent van de jongste reactoren - Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3 - bezit, moet het mee de vaste kosten en herstellingswerken betalen, schrijft De Tijd. En als de reactoren stilliggen, krijgt het geen stroom in de plaats. 

Om zijn klanten te bevoorraden moet EDF Luminus elders stroom aankopen. In oktober gaat het om 100 MW en in november en een deel van december om 200 MW, aldus een woordvoerder in de krant. Door de sterke stijging van de marktprijzen de voorbije weken zal EDF Luminus veel meer moeten betalen.

De financiële impact op het bedrijf zou tientallen miljoenen euro's bedragen, schrijft De Tijd. Vanaf november kan EDF Luminus wel weer rekenen op de gascentrale van Seraing (470 megawatt).

De hogere stroomprijzen op de groothandelsmarkt sijpelen ook door in de prijzen voor de verbruikers. Nieuwe contracten zijn voor een gezin vaak gemiddeld meer dan honderd euro duurder dan een jaar geleden, blijkt uit een rondvraag bij verschillende leveranciers. Maar ook de aardgasprijzen leiden tot hogere facturen voor de verbruikers. Voor gas en stroom samen gaat het om prijsstijgingen die gaan van 275 tot 400 euro bij de verschillende leveranciers, aldus De Tijd.
Voor klanten van EDF Luminus bedraagt de impact in het ergste geval 334 euro, voor elektriciteit en aardgas samen. 

Tip: Vergelijk hier de beste tarieven voor elektriciteit en aardgas.
166 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  Je mag toch verwachten dat onderhoud van de apparatuur verwerkt zit in de prijs? Als mijn werkgever telkens de prijs voor zijn product verhoogt als er iets stukgaat in zijn machinepark, dan verkoopt hij morgen geen bal meer, maar in de energiewereld is dat blijkbaar de normaalste zaak van de wereld geworden.

 • Ronny Ooijen

  Wim Hellemans, dure energie is toch een goede zaak volgens De Wever? 1 maal nadenken als je stemt is genoeg en het zal niet op die calimero's van N(V)-Blabla zijn.

 • dirk de smet

  het was te denken ze weer een dekmantel moesten hebben dit gaat nogal wat worden als we met zijn allen de stekker van onze elektrische wagen gaan aansluiten ze zijn nu al de prijs aan het opdrijven,of denken ze we dom zijn

 • Wim Hellemans

  de rekening moet altijd betaald worden, enkel sommige denken & verkondigen dat het allemaal gratis is (F.VDB & co) en als de rekening betaald moet worden koppelen ze zelfs iemand anders zijn naam aan de taks (turtel), nu niet anders, falend paars energiebeleid wordt nu & zal in de toekomst betaald moeten worden, denk alleen 2x na voor je op 14e je bolletje aanduidt!

 • Christophe Vandewalle

  Ze moesten toch wat vinden ,om de kloof tussen arm en rijk te vergroten , en intussen zelf hun zakken vullen !!!