Stress alleen volstaat niet voor zwaar beroep en dus vervroegd pensioen

Een kleuterjuf met stress zou vroeger met pensioen kunnen, aangezien kleuters tillen of lawaaioverlast wordt aanzien als zwaar werk.
thinkstock Een kleuterjuf met stress zou vroeger met pensioen kunnen, aangezien kleuters tillen of lawaaioverlast wordt aanzien als zwaar werk.
Mentale en emotionele belasting ondervinden bij de uitoefening van een beroep - stress dus - zou niet volstaan om in aanmerking te komen voor een zwaar beroep. Dat meldt Le Soir en wordt bevestigd bij het kabinet van pensioenminister Daniel Bacquelaine. De grote vraag is wat dat betekent voor het onderwijzend personeel.

Minister Bacquelaine en de regering moeten nog de knopen doorhakken over twee belangrijke pensioendossiers: het pensioen met punten en de lijst met zware beroepen. De lijst met zware beroepen moet in 2019 ingaan.

Criteria

Concreet zou wie in aanmerking komt voor een zwaar beroep aanspraak kunnen maken op een hoger pensioen of vroeger pensioen. Er is er in de commissie zware beroepen van het Nationaal Pensioencomité sprake van vier criteria: fysiek zwaar werk (bijvoorbeeld lasten tillen), een belastende werkorganisatie (ploegen, nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico en mentale en emotionele belasting.

Daniel Bacquelaine
Photo News Daniel Bacquelaine

Combinatie

Minister Bacquelaine giet de voorstellen momenteel in wetteksten. Opvallend daarbij: emotionele belasting alleen zal niet volstaan om aanspraak te kunnen maken op een zwaar beroep. Stress zal dus enkel kunnen in combinatie met andere criteria, zo bevestigt het kabinet Bacquelaine. De tekst moet wel nog goedgekeurd worden door de ministerraad.

Wat wel al duidelijk is: de minimumleeftijd om op vervroegd pensioen te kunnen, wordt zestig jaar. Werknemers zouden het zwaar beroep ook vijf jaar moeten uitoefenen om aanspraak te kunnen maken op het statuut, zo luidt het.

Onderwijs

Dat stress alleen niet zal volstaan als zwaar beroep doet vooral vragen rijzen voor het onderwijzend personeel. Universiteitsprofessoren bijvoorbeeld die stress aanhalen, zouden niet vroeger op pensioen kunnen. Maar een kleuterjuf zou dat wel kunnen, in combinatie met het criterium zwaar werk (kleuters tillen of lawaaioverlast).

Eerder hadden de werkgevers grote bezwaren bij het criterium van stress voor de zware beroepen. Dat zet de deur open voor zo goed als alle beroepen, klonk de kritiek. 
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Sommige beroepswielrenners doen door tot hun 45 en zien er dan nog fris en kerngezond uit. Maar om het als analist-programmeur 20 jaar uit te houden in de ICT wereld moet je een hele taaie zijn. Gewoon omdat echte mentale arbeid veel belastender is dan fysieke.

 • Peter Simons

  @Fons Verzele, wat een cliché man ! sta jij maar eens een hele dag voor een bende uitgelaten, schreeuwende rotkinderen, je zal snel op handen en knieën terugkruipen om ijzer te gaan vlechten. Ik werk zelf ook in de bouw en ken mensen die in het onderwijs staan, ze mogen het hebben. Denk twee keer na voor je zo een onnozele praat verkoopt !

 • van roy jozef

  zware beroepen vindt ge in de bouwsector, of de haven, dat zijn zware beroepen. een zwaar beroep is wanneer uw lichaam naar de vaantjes is. vooral in de bouwsector doet men er alles aan om deze niet te moeten erkennen via allerhande niet erkende beroeps ziekten of niet erkende slijtage's aan uw lichaam.

 • Fons Verzeele

  Les geven een zwaar beroep ,nochtans zijn ze iets meer dan 5 1/2 maand thuis of op verlof in een jaar ,stresserend oké maar genoeg tijd om te ontstressen, ik doe persoonlijk licht werk in de bouw van s' morgens omstreeks 04u00 de baan op en thuis omstreeks 18u00 uitgerust ,wat ik precies doe betonneren ,ijzer vlechten , panelen plaatsen grondwerk met schop enz... ,ik raad het iedereen aan en toch maar 20 dagen verlof op het jaar .

 • Francinne Declerque

  Hoe het ook zit, 30 jaar werken is genoeg, de beslissing van deze ultra neoliberale regering de pensioenen op een onmenselijk hoge leeftijd te zetten is absurd en heeft me zo gedemotiveerd dat ik het nu al uithang waar mogelijk, meer baaldagen, betaalde ziektedagen, werkruimte drastisch verlaagd, productiviteit met 50 procent gedaald ik doe het strikt minimale net genoeg om niet ontslagen te worden. Ik denk dat ik op die manier een flink deel kan terug nemen wat me gestolen werd.