Straks geen bananen meer door schimmelziekte?

AFP
De bananenuitvoer is wereldwijd bedreigd door een nieuwe stam van een schimmelziekte. 60 jaar geleden werden de plantages in Latijns-Amerika ook al eens bijna helemaal van de kaart geveegd door de Panamaziekte. Toen was er vervanging voorzien, vandaag niet.

De schimmel werd ontdekt in de belangrijkste staat van Australië wat de bananenoogst betreft (meer dan 90 procent), nadat die eerder voorkwam in Azië en Afrika. De schimmelziekte baart al sinds de jaren 90 van vorige eeuw zorgen maar bereikte gelukkig nog niet de grootste bananenuitvoerder ter wereld, Ecuador. Maar Fresh Del Monte Produce Inc. spreekt nu ook van een potentiële "grote nachtmerrie".

Geen vervanging
Volgens de Verenigde Naties bedreigt de ziekte de wereldwijde bananenuitvoer. Latijns-Amerikaanse boeren nemen alvast hun voorzorgen om het risico te beperken.

In de jaren 50 werd de 'uitvoerbanaan' gered door de toen best verkochte soort Gros Michel te vervangen door een nieuwe, de Cavendish. Maar vandaag staat er geen vervangingssooort klaar.

De exportmarkt van bananen is goed voor zo'n 7 miljard dollar. De banaan is het populairste fruit ter wereld. Bananen leveren wereldwijd inkomsten of eten aan ongeveer 400 miljoen mensen.