Stop met producten vergelijken: waarom de eerste de beste keuze gelukkig maakt

Verschillende soorten smartphones vergelijken? Stop ermee.
ANP Verschillende soorten smartphones vergelijken? Stop ermee.
Wie de beste smartphone, meest comfortabele fiets of lekkerste confituur wil, moet wel het hele gamma vergelijken, toch? Niet doen, stelt een Nederlandse consumentenpsycholoog, want zo overschatten we het belang van de verschillen en laten we ons misleiden. De eerste de beste keuze maakt gelukkig.

Soms gebeurt het heel bewust, zoals een retailer die drie van zijn elektrische fietsen rangschikt volgens prijs, grootte en de hoeveelheid versnellingen. Soms doen we het zelf onbewust, bijvoorbeeld wanneer we aan het ijskraam drie smaken ijs aanwijzen omdat die per bol minder kosten, terwijl we er eigenlijk maar twee wilden. Feit is: wanneer we een aankoop willen doen, vergelijken we. "Dat ontstaat uit de angst om niet over alle informatie te beschikken", stelt Patrick Wessels, Nederlands consumentenpsycholoog. "Wanneer we denken dat er méér aanbod is, denken we ook dat het aanbod beter is, en we er de tijd voor kunnen nemen producten tegen elkaar af te zetten." Die menselijke neiging om producten te vergelijken bestond altijd al. Het is pas de laatste jaren dat het internet en vergelijkingssites de drang voeden. Maar, zo vertelt Wessels in zijn nieuwe boek 'Geld maakt wel gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven)': het vergelijken zit in de weg om een goede keuze te maken. Niet dat hij persé wil besparen op zijn nieuwe televisie. Hij wil gewoon gelukkiger worden door zijn aankoop.

Verschillen overschat
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jens Vranckx

  Die snapt de clue niet van het hele vergelijken. Mensen moeten juist meer stilstaan en de dingen anders bekijken.

 • Michel Jacobs

  Alleen gaat het er helemaal niet om dat een product me gelukkig maakt, maar dat het zo goed mogelijk werkt.De twee zijn niet noodzakelijk gerelateerd, smarts laten me , hun nut buiten beschouwing gelaten,volkomen koud.

 • Michel Jacobs

  Alleen gaat het er helemaal niet om dat een product me gelukkig maakt, maar dat het zo goed mogelijk werkt.De twee zijn niet noodzakelijk gerelateerd, smarts laten me , hun nut buiten beschouwing gelaten,volkomen koud.

 • Francinne Declerque

  Ok, hij heeft gelijk maar als ik een goed product vind, zit ik niet eindeloos te vergelijken maar zoek je met een paar muisklikken de GOEDKOOPSTE prijs, dat is echt het enigste dat telt.

 • Stefanie van Dijk

  Wat een onzin! Je vergelijkt om prijs en wat je nodig hebt, en is die bepaalde extra optie het extra geld ook waard. Je moet natuurlijk wel fair vergelijken en niet zo maar in het wilde weg, eerst bepalen wat er perse in/aan moet zitten en dan een stuk of 3 items vergelijken