Stofzuigerfabrikant Dyson krijgt gelijk in dispuut over energielabels

rv
Het Europees Hof van Justitie heeft de verordening vernietigd die een energie-etikettering voor stofzuigers invoert. 

Het Gerecht van de EU, een van de colleges van het Hof, struikelt over het feit dat de energie-efficiëntie van een stofzuiger bepaald wordt tijdens tests die uitgevoerd worden met een lege stofzuigerzak, waarmee de "reële gebruiksomstandigheden" niet worden nagebootst. De zaak was aangespannen door de Britse fabrikant Dyson, die stofzuigers zonder stofzak op de markt brengt.

Dyson vond dat de Europese wetgeving, die op 1 september 2014 in werking trad, zijn stofzuigers benadeelt. Als het energie-efficiëntieniveau en het reinigingsvermogen van een stofzuiger zouden worden bepaald tijdens tests met zakken die minstens gedeeltelijk met stof zijn gevuld, dan zou duidelijk worden dat de Dyson-toestellen beter presteren, luidde het argument.

Over de prestaties van Dyson-stofzuigers spreken de rechters in Luxemburg zich niet uit, maar ze volgen de redenering wel dat tests uitgevoerd moeten worden met een gevulde stofzak.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jos theys

    Geen Dyson meer voor mij. Allerlei plastieken nopjes breken af. Borstel versleten? OK meneer, we kunnen een nieuwe bestellen. Dit werd driemaal herhaald, geen enkele paste. We zullen het aan Dyson doorgeven meneer. Dank u.