Steriele verbanden en sondes binnenkort ook te koop in winkels

Winkels die medische hulpmiddelen willen verkopen, moeten zich eerst registreren bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.
Photo News Winkels die medische hulpmiddelen willen verkopen, moeten zich eerst registreren bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.
Apothekers verliezen het alleenrecht op de verkoop van bepaalde medische hulpmiddelen, zoals steriele verbanden en sondes. Vanaf 7 februari kunnen die producten ook in de rekken van de supermarkt liggen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maandag bekendgemaakt. Zij verwacht dat daardoor de prijzen zullen zakken.

De nieuwe regels gelden voor alle medische hulpmiddelen, maar De Block verwacht dat de winkels in de praktijk vooral steriele materialen (verbanden, compressen, sondes ...) zullen aanbieden. Ook koelsprays en warmtezalven zullen mogelijk in de winkelrekken te vinden zijn. 

Voor medische hulpmiddelen op voorschrift blijft de apotheker de meest aangewezen persoon. Anders kan je niet van een terugbetaling genieten. En ook de verkoop van geneesmiddelen blijft exclusief voorbehouden aan apothekers.

De winkels die de medische hulpmiddelen willen verkopen, moeten zich eerst registreren bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). "Ze moeten ook voldoen aan dezelfde strenge criteria rond kwaliteit, veiligheid en traceerbaarheid als apothekers", benadrukt De Block.

Kunstmatig hoge prijs

Volgens de minister belemmerde het alleenrecht van apothekers de concurrentie op de markt van de medische hulpmiddelen, waardoor de prijs vaak kunstmatig hoog bleef. "Voorbeelden uit andere landen tonen dat de prijs van medische hulpmiddelen gevoelig zakt als ze ook buiten de apotheek beschikbaar zijn", klinkt het.

"Eenvoudige producten zoals steriele verbanden zullen straks makkelijker te verkrijgen zijn en goedkoper worden", besluit de minister. "Als er deskundige uitleg nodig is, dan zullen mensen bij hun apotheker blijven aankloppen.”

Consument

Comeos verwacht een positieve impact voor de consument. “Medische hulpmiddelen onder vrije verkoop biedt enkel voordelen voor de consument want de vrije markt biedt de garantie op een correcte prijs”, zegt Comeos-CEO Dominique Michel. “In Frankrijk is aangetoond dat de prijs gemiddeld 20 tot 30 procent lager ligt in de supermarkt dan bij de apotheek.”

Michel wijst er nog op dat er in de buurland nooit restricties waren voor medische hulpmiddelen. Daar hebben zich nooit problemen gesteld voor de volksgezondheid, voegt hij toe. Verkooprestricties zijn in Europa enkel toegestaan als er risico’s zijn voor de volksgezondheid, klinkt het.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rik Hofman

  Mijn vrouw is apotheker, we kennen dat. En dan kopen ze bij de Carrefour en zijn ze niet verlegen om in de apotheek uitleg te komen vragen. Dat ze dan maar naar de kassiers van de Carrefour gaan uitleg vragen.

 • Leo Peeters -Duym

  Ik pleit ervoor dat supermarkten alle producten mogen verkopen waarvoor geen doktersvoorschrift nodig is, zelfs als een verkeerd of overmatig gebruik gevaren inhoudt. Ik neem nu vitamine D, vrij in de apotheker te verkrijgen, de bijsluiter zegt hoeveel ervan te nemen en waarschuwt me voor overdosis (nierschade, hoge bloeddruk en hartklachten). De bijsluiter in de apotheek is dezelfde als die in de supermarkt.

 • Peter Buyck

  Even kaf van het koren scheiden: een sonde is niet hetzelfde als een pak steriele kompressen. Dat gespecialiseerd materiaal (sondes en dies meer) nog door een speciaalzaak (hier: apotheek) verkocht worden geniet mijn voorkeur.

 • Stefanie van Dijk

  Lekker belangrijk, dat spul haal ik al jaren over de grens net als de paracetamol etc. Ze kan zich beter druk maken over de medicijnen die je wel bij de apotheek moet kopen maar die niet leverbaar zijn! Ik zit noodgedwongen op andere medicijnen (met meer bijwerkingen en minder terugbetaling) omdat mijn gebruikelijke medicijn al sinds beging 2018 niet leverbaar zijn

 • aaron aerts

  Ik ga toch liever naar een apotheker die me juist advies kan geven over gebruik. In andere landen is een apotheek uitgerust als een kleine supermarkt, zoals een kruidvat. Zelfs daar krijgt men er advies bij. Zelfs in China waar je vreemde geneesmiddelen kan kopen, krijg je expert advies erbij. Maar in België zal er eentje met een tijdelijk contract, nog niet eens van de middenschool af, je deze dingen kunnen verkopen. Maggie is goed bezig precies, in haar onverkozen mandaat.