Staatsbon-Leterme gaat vlot van de hand

BELGA
Veel mensen die een jaar geleden intekenden op de zogeheten staatsbon-Leterme, hebben die bon nu al verkocht. Dat meldt de VRT. De bon is zeer populair op de obligatiemarkt omwille van de hoge rente. Op de bon staat een jaarlijkse brutorente van 4 procent met een roerende voorheffing van amper 15 procent.

Omdat de staatsbon-Leterme zo populair is, is de waarde ervan al met een tiende gestegen. Wie bonnen kocht ter waarde van 100 euro, kan die vandaag verkopen aan 110 euro. Bij KBC is een derde van de obligaties waarop werd ingetekend alweer doorverkocht, bij BNP Paribas wisselde een op de vier staatsbons al van eigenaar. Het geld dat de verkopers incasseren, wordt meestal herbelegd in een termijnrekening, wat aan het einde van de rit meer opbrengt dan de jaarlijkse rente te innen.

Wie een obligatie koopt, kan deze bijhouden tot aan de vervaldag en jaarlijks de rente opstrijken. Normaal gezien is dat het meest waarschijnlijke scenario, want als de rente in de loop der jaren nog stijgt, maak je meer winst. Maar je mag de obligatie ook verkopen als die in waarde is gestegen. Zo strijk je ook winst op. Dat is dus het geval bij de staatsbon-Leterme.

Sinds de uitgifte van de staatsbon-Leterme is de rente in ons land en op de internationale markten gevoelig gedaald. Bij de staatsbons die in december worden uitgegeven, is de opbrengst miniem: de staatsbon op vijf jaar brengt bruto 1 procent rente op en die op acht jaar 1,8 procent.