Speelgoed is meest gevaarlijke productcategorie op Europese markt

Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders stelde het jaarverslag dinsdag voor.
EPA Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders stelde het jaarverslag dinsdag voor.
Speelgoed is de gevaarlijkste productcategorie op de Europese markt. Dat moet tenminste blijken uit het jaarverslag van het Europese waarschuwingssysteem ('Rapid Alert System') waarmee nationale overheden elkaar op de hoogte brengen van mogelijk gebrekkige producten.

Over heel 2019 signaleerden de 31 landen die aan het systeem deelnemen de aanwezigheid van 2.243 gevaarlijke producten op hun markt. Dit leidde tot 4.477 vervolgacties als terugroepingen of de vernietiging van het product in kwestie - een stijging met 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. 

‘Nooit meer inspanningen gedaan’

"Nooit werden meer inspanningen gedaan om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke producten en mogelijke schade", zegt Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders, die het jaarverslag dinsdag voorstelde.

Speelgoed was goed voor 29 procent van de notificaties en kan daarom worden beschouwd als de gevaarlijkste productcategorie op de Europese markt. Motorvoertuigen (23%) en elektrische toestellen en huishoudelijke apparaten (8%) staan op plaatsen twee en drie. 

AFP

Ook in België betroffen de meeste van de in totaal 49 notificaties speelgoed (24%), vóór hobby- en sportuitrusting (18%) en vuurwerkartikelen (16%). De meeste risico's die verbonden waren aan gevaarlijk materiaal dat op de Belgische markt circuleerde, waren het risico op verwondingen (19%), op brandwonden (18%) en op brand (18%).

China

Zoals al sinds 2005 het geval is, is meer dan de helft van de ondermaatse producten afkomstig uit China. Dit heeft vooral te maken met het grote aantal producten dat vanuit China op de Europese markt wordt geïmporteerd.

Onderschatting

In een reactie op het jaarverslag zegt de Europese consumentenorganisatie BEUC dat de gerapporteerde notificaties wellicht een onderschatting zijn. Veel schadelijke producten worden mogelijk niet gedetecteerd, luidt het. De organisatie hekelt het feit dat de wetgeving met betrekking tot productveiligheid niet up-to-date is. Die is bijna twintig jaar oud en niet aangepast aan online shopping, waarbij consumenten hun aankopen rechtstreeks bij producenten buiten de EU kunnen doen, die indien nodig moeilijk te traceren zijn. 

AFP
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid grieten

  Voor de eerste foto is de vraag: zoek de tien verschillen.

 • Frederik Boogaerts

  Hij heeft eindelijk de spullen gekregen die bij zijn niveau passen

 • chris delanghe

  Ik keb altijd gezekd : zonder twijfel dé grote carrieremove van ik weet het nie, en misschien weet ik het wel ... Die gaat daar heel grote potten breken, en beslist héél rijk van worden.

 • Annie Broeckx

  Hij heeft de job van zijn leven gevonden .

 • yves van tongelen

  al het speelgoed verbieden