Sparen voor uw kind? Beleggen is interessanter

Shutterstock
Sommige ouders willen hun kinderen graag een steuntje in de rug kunnen geven op het moment dat ze meerderjarig worden of wanneer ze een auto of huis willen kopen. Dit zijn momenteel de beste formules om over een lange termijn een goed startkapitaal op te bouwen.

Spaarrekeningen

Banken hebben altijd een boontje gehad voor hun jonge spaarders. Niet zozeer uit liefdadigheid, wel omdat de meesten bij hun bank blijven op het moment dat ze beginnen werken. Het gaat dus om investeren in langdurige klantenrelaties. 

Een effect daarvan is dat banken nog steeds redelijk wat interest bieden op de spaarrekeningen van hun jonge klanten, maar door de algemene daling van de rentevoeten stellen die extra’s helaas niet zo veel meer voor. Bij slechts drie banken krijgt u nog meer dan 0,30 procent. Het gulst is de kleine Waalse CPH bank, met haar rekening voor jongeren tot 3 jaar (basisrente 0,65%, getrouwheidspremie 0,20%) en haar rekening voor jongeren van 3 tot 12 jaar (0,45% basisrente, 0,20% getrouwheidspremie). Ook Triodos en Rabobank hebben een formule waar u nog meer dan 0,30% kunt verdienen.

TipBekijk hier de meest interessante spaarrekeningen voor jongeren.

Beleggingsplannen

Wie een hogere opbrengst nastreeft voor het spaargeld van zijn kinderen, zoekt dus beter naar alternatieven.  Een beleggingsplan is er daar een van. Hierbij kan periodiek een bepaald bedrag worden opzijgezet, waarmee deelbewijzen van een beleggingsfonds worden gekocht. Het heeft meteen als voordeel dat gekozen wordt voor een gespreide investering, zodat niet alles afhankelijk is van één of een beperkt aantal aandelen of obligaties.

Aan beleggingsfondsen zijn uiteraard risico’s verbonden. De evolutie van de waarde ervan hangt louter af van de gang van zaken op de financiële markten. Bij stijgende beurskoersen kunt u een mooie meerwaarde realiseren, in slechte tijden kunt u ook verliezen.

Voordelen

Het voordeel van beleggen voor kinderen en jongeren is natuurlijk de lange beleggingshorizon. De lange termijn maakt het ook mogelijk om met kleine bedragen te werken. Er zijn wel degelijk al beleggingsplannen vanaf 25 euro per jaar.

KBC gaat daarin zelf nog een stapje verder: de bank heeft een formule waarbij klanten beleggen met hun wisselgeld. Bij elke aankoop die in de winkel met de betaalkaart wordt vereffend, wordt de rekening naar de volgende euro afgerond. Het kleingeld gaat niet naar de winkelier, maar wordt in een beleggingsfonds gestopt.

En de rendementen? Volgens ons overzicht schommelden de gemiddelde jaarlijkse opbrengsten van de spaarplannen de voorbije drie jaar tussen 8,99% voor de offensieve versie van Easyvest en – 0,12% bij BNP Paribas Flexinvest. Opgelet wel: opbrengsten uit het verleden geven nooit een garantie voor toekomstige rendementen.

TipVergelijk hier de beleggingsplannen met de beste rendementen

Tak21-spaarverzekeringen

Beleggen in een fonds houdt dus altijd een risico in op een gedeeltelijke verlies van uw spaarinspanning. Als u dat toch liever niet wil, is een tak21-spaarverzekering ook een optie. Die biedt een basisrente, die voor een bepaalde periode gegarandeerd wordt. Bovenop kunt u nog een winstdeelneming krijgen, indien de verzekeraar erin slaagt om uw inleg met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat.

De opbrengst van tak21-spaarverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing, als ze minstens acht jaar loopt. Die periode start bij de opening van de rekening. Dat er latere bijstortingen gebeuren, verandert hieraan niets.

Verzekeraar AG heeft met Yongo speciaal een tak21-spaarverzekering ontwikkeld voor jongeren.

TipBekijk hier de opbrengsten van tak21-spaarverzekeringen

Lees ook:

5 belangrijke dingen die u moet weten als u start met beleggen

Deze spaarrekeningen bieden momenteel het hoogste rendement

Help, ik ben niet tevreden over mijn pensioensparen

Bronspaargids.be.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan hertogs

  Dat ze er zelf voor werken!

 • Luc Brouckaert

  Ja, want als je gaat beleggen gaat alles direct naar de staat.

 • Christian Alex

  Het is niet omdat de beurskoersen stijgen of dalen dat je winst of verlies hebt. Die gemiddelde prijzen van aandelen fluctueren nu eenmaal als een soort barometer van de economie als geheel. Wie daar niet tegen kan blijft er beter weg. Maar onderliggend is dat een heel klein deeltje van een onderneming die je bezit, dewelke normaliter winst maakt en hiervan een deeltje uitkeert en een deeltje investeert. Op lange termijn brengt dat ongeveer 6% op. Blijf weg van beleggingsfondsen: te veel kosten

 • Wim Van Hoof-Segers

  De belegging van Marc Van Bellegem zijn de zogenaamde notes. Bij winst wordt deze afgekapt op bij 10% van de inleg maar bij dalende koersen draagt de belegger alle verlies. In feite schrijft de klant een putoptie...

 • Louis Holmes

  Ja in mei was er verlies op de beurs en dan?, je moet je beleggingen spreiden over de tijd en sectoren, niet alles in één keer beleggen en inflatie heb je ook op je spaarboekje. Als je belegt en zeker voor een kind doe je dat voor de lange termijn (horizon 20 jaar), dan heb je ook niet veel in en uitstap kosten. En beleg zelf, dan heb je geen beheerskosten. Op lange termijn wint de beurs altijd, maar blijf maar bij je spaarboekje, is lekker lui en gemakkelijk en niet winstgevend.