Sparen voor een wereldreis: dat doet u best zo

Sparen voor een verre reis? Open een spaarrekening en schrijf elke maand automatisch geld over.
Pexels Sparen voor een verre reis? Open een spaarrekening en schrijf elke maand automatisch geld over.
Een grote (wereld)reis maken: velen dromen ervan, weinigen hebben er zomaar centen voor liggen. Als u langer dan een paar weken van huis plant te zijn of echt naar de andere kant van de aardbol wil, dan moet u dat ook flink op voorhand plannen, ook budgettair. Volgend stappenplan kan helpen. 

1. Prik eerst een datum

Juli 2020 of oktober 2025? Bepaal nu al wanneer alle medereizigers hun agenda moeten vrijhouden. Laat bijvoorbeeld iedereen een ludieke eed afleggen om dat engagement ook te bekrachtigen.

TipVergelijk hier de beste spaarrekeningen van het moment.

2. Schat het budget in

De bestemming kiezen doet u beter onmiddellijk, want die zal allesbepalend zijn voor het totale kostenplaatje. 

Lees ookBetalen in het buitenland? Hier moet u op letten

3. Open een spaarrekening

Het moeilijkste aan sparen? Dat is ermee beginnen. Het beste wat u kan doen, is een aparte spaarrekening openen voor dit specifieke spaardoel. Bij de meeste banken kan dat trouwens gratis. Sommige banken bieden betere voorwaarden dan het standaardrendement van 0,11% (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie). Wie een korte spaarhorizon voorziet, kan bij NIBC Direct en Izola Bank terecht (0,42% netto basisrente). Mikt u op een droomreis in pakweg 2025, dan profiteert u ook mee van de getrouwheidspremie. MeDirect Fidelity Sparen komt dan als beste uit de bus, met een totaalrendement op jaarbasis van 0,85% (0,05 basisrente + 0,80% getrouwheidspremie). Wie vanaf nu maandelijks 100 euro stort, beschikt op die manier voor een reis in augustus 2024 over 108,52 euro extra zakgeld. Let wel, de bank kan het rentetarief op elk moment aanpassen. Deutsche Bank snoeide zo bijvoorbeeld fors in de rente van het DB Saving Plan, tot voor kort de spaarrekening met het hoogste rendement.

4. Schrijf automatisch geld over

Wie zijn financiën goed beheert, kan wel ongeveer inschatten welk bedrag er maandelijks van de zichtrekening richting de spaarrekening voor de reis kan gaan. Een goeie tip: regel de overschrijving altijd vlak na de storting van uw vast loon of inkomen. Zo komt u minder in de verleiding om uw geld ‘zomaar’ uit te geven. 

5. Beoordeel uw uitgaven

Maak een overzicht van uw maandelijkse bestedingen. U vindt waarschijnlijk enkele minder noodzakelijke tot zelfs overbodige aankopen die u tijdelijk kan schrappen. Laat u de denkoefening liever over aan uw smartphone? Dan bieden apps voor budgetbeheer soelaas. De bankapplicatie van uw thuisbank helpt u al een eind op weg, maar toepassingen als Spendee graven nog dieper.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Wat zijn de alternatieven voor een spaarboekje?

Wat kunt u doen met het geld dat u van de belastingen terugkrijgt?

Elektrische fiets versus speed pedelec: wat is het verschil?

Bronspaargids.be.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Buyck

  Gisteren nog reclame om met minimale inzet te gaan beleggen. Vandaag 'open een spaarrekening voor een wereldreis...' We betalen nu al meer voor een verplaatsingen naar het bankkantoor of om de betaling te regelen van de wereldreis. Ook dat is economsiche realiteit: de kosten bij de consument leggen zodat de bankiers hun AudiA6 kunnen houden...

 • wilfried de hert

  Met welke onzin krijg je anders de kranten nog vol.

 • Dirk Vregels

  Solliciteer voor de baan van minister van buitenlandse zaken, deze betrekking staat nog open. Je voordelen, de reis is gratis, je krijgt er zelfs nog onkostenvergoedingen bovenop, je hebt een hoog maandelijkse wedde en kers op de taart is een riant pensioen. Ben je het beu dan wacht er nog een meer den behoorlijke uittredingsvergoeding.

 • Carl Parker

  Open een spaarrekening, hahaha, daar gaan we weer.

 • Marc Van der Vloedt

  Start een politieke partij en ga op reis op kosten van de partij (Forum voor Democratie) en de belastingbetaler die deze partij vetpotten aanlegt !