Spaargeld brengt niks meer op: "Laat uw geld maar rollen"

PHOTO_NEWS
Geen cent is ons spaargeld nog waard, na de nieuwste renteverlaging van de Europese Centrale Bank. Maar wat moéten we er dan mee? "Consumeren en investeren", zeggen economen in Het Laatste Nieuws. "Twijfel niet meer over die nieuwe keuken of auto, en koop desnoods kunst."

0,05 procent, of nét iets meer dan niks: dat is de nieuwe herfinancieringsrente die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekend maakte. Met andere woorden: ons spaargeld bracht al nauwelijks nog iets op, en het zal nog minder worden. Wie toch nog wat rendement wil, zal dus meer risico moeten nemen. Of, en dat is de bedoeling van de ECB, het geld dat we al jaren oppotten eindelijk eens beginnen uit te geven. Vooral de Belgen zijn kampioenen in het sparen, zo bleek onlangs uit een ING-studie: alle Belgen samen hebben een financieel vermogen van 1.103 miljard euro, waarvan het grootste deel op spaarboekjes staat. "Wie dus nog iets wil verdienen met z'n geld, zal moeten investeren. Of, en dat is ook een goeie keuze op dit moment, consumeren", zegt KBC-econoom Koen De Leus.

Woonbonus
Met andere woorden: laat je geld rollen. Maar wáár naartoe? Want een huis kopen als investering, is geen risicoloze financiële operatie met de dalende woningprijzen en het afschaffen van de woonbonus. De Leus: "Ik zou jonge mensen aanraden om volop te investeren in alles wat ze nodig hebben. Heb je een huis, renoveer het. Koop die nieuwe keuken of badkamer, en laat desnoods je tuin aanleggen. Want met het geld dat je nu op je spaarboekje hebt staan, koop je binnenkort nóg minder. Oudere mensen met wat meer geld en een huis dat perfect in orde is, kunnen in kunst investeren. Maar dan moet je je met specialisten omringen. Je wilt toch vooral iets kopen wat minstens zijn waarde behoudt, en liefst nog wat meer waard wordt."

Er zijn nog andere opties, maar dan moet je meer risico durven nemen. "Eigenlijk zijn aandelen nog de enige optie als je wil sparen", zegt De Leus. "Je kan dan bij de klassieke Bel-20 bedrijven terecht, of - als je wat meer reserve hebt - bij een holding als Gimv of Ackermans & Van Haaren investeren in jonge ondernemers. Maar je weet, hoog risico kan grote winsten of grote verliezen betekenen."

Heb je een huis, renoveer het. Koop die nieuwe keuken of badkamer, en laat desnoods je tuin aanleggen. Want met het geld dat je nu op je spaarboekje hebt staan, koop je binnenkort nóg minder

Koen De Leus, KBC

Goud
Voor de meer defaitistische spaarder met geldzorgen is er nog altijd goud als verzekering. "Maar dat raden we nu niet aan", zegt De Leus. "Goud wordt alleen interessant na een economische of geopolitieke crisis. Het is misschien wat te voorbarig om er nu al vanuit te gaan dat we richting een beurscrash of wereldoorlog gaan."

Eén ding is zeker: obligaties hebben helemaal afgedaan, en al zeker die in euro, nu de munt op z'n laagste peil ooit ten opzichte van de dollar staat. "Wil je je middelen toch opnieuw investeren, kies dan voor obligaties in andere munten, zoals de Amerikaanse dollar, het Britse pond, de Noorse kroon of een mandje met opkomende landen", zegt Koen Van de Maele van beurshuis Candriam. "Verwacht wordt immers dat de euro nog verder zal verzwakken, en op die manier kan je een meerwaarde boeken op de munt tegenover de euro."

Wil je je middelen toch opnieuw investeren, kies dan voor obligaties in andere munten

Koen Van de Maele, beurshuis Candriam