Spaarboekje met hoogste rente niet altijd de beste keuze

De rentestand mag algemeen laag zijn, het blijft interessant om tarieven en acties bij de banken te vergelijken.
Shutterstock De rentestand mag algemeen laag zijn, het blijft interessant om tarieven en acties bij de banken te vergelijken.
Vandaag levert zelfs het meest lucratieve spaarboekje u maar maximum 1,2 procent rente op. Toch staart u zich beter niet blind op het hoogste percentage. Via onderstaande checklist kiest u het spaarboekje dat voor u persoonlijk het meest interessant is.

1. Wilt u op gezette tijdstippen sparen?

De mooiste rentes zijn te vinden bij de spaarabonnementen. Veel banken bieden die aan als lucratiever alternatief voor hun traditionele spaarboekje. Zo garandeert de Beobank Step Up spaarrekening een totale rente van 1,20% en Deutsche Bank DB Saving Plan 0,90%. 

Geschikt voor: spaarders die maandelijks een bedrag opzij kunnen zetten.

* Meestal is er een maximumbedrag per maand. Bij Deutsche Bank is dat 500 euro, bij Beobank 750 euro. 

* U moet voor elk bedrag dat u stort minstens een jaar wachten om de getrouwheidspremie te krijgen. Dit is dus niet zo interessant als u in één keer een smak geld aan de kant wil zetten.

Tip: Vergelijk hier alle rentes van spaarrekeningen.

2. Basisrente versus getrouwheidspremie

Het is altijd raadzaam om te bekijken hoe de rente is opgebouwd. Als u weet dat u het geld binnen enkele maanden nodig hebt, kies dan voor een spaarboekje met een hoge basisrente.

Kunt u uw startkapitaal minimum één jaar missen, dan opteert u beter voor een spaarboekje met een hoge getrouwheidspremie. Een spaarproduct dat mikt op die doelgroep is bijvoorbeeld Santander Consumer Bank Vision+, dat een povere 0,15% basisrente biedt maar wel een getrouwheidspremie van 0,65%.

3. Extra voorwaarden?

Aan sommige spaarformules hangen specifieke voorwaarden. Zo geldt bij de ME6-rekening van internetbank MeDirect een vooropzeg van zes maanden als u uw spaarkapitaal wil opnemen. Dat beperkt uiteraard uw flexibiliteit. Spaart u liever zonder voorwaarden, dan is er nog een ruime keuze aan spaarboekjes. Over het algemeen zult u zich dan wel met een lagere rente tevreden moeten stellen.

4. Gereglementeerde versus niet-gereglementeerde spaarrekeningen

Een niet-gereglementeerde spaarrekening biedt vaak enkel een (weliswaar mooie) basisrente. Dat maakt die spaarrekening vooral interessant als u uw geld minder dan een jaar wil vastzetten.

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen houden van uw intresten wel 30% roerende voorheffing af. Om een vergelijking te maken met een gereglementeerde spaarrekening moet u dus de bruto-intrest van de niet-gereglementeerde spaarrekening verminderen met die voorheffing.

Lees ookDit is het verschil tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen

5. Bekijk ook de andere formules

Een groot bedrag jarenlang op een spaarrekening laten staan is niet zo verstandig. Dan bent u beter af met een goede spaarverzekering waar een veel hoger rendement aan hangt. Bekijk hier de interessante spaarverzekeringen met de hoogste rendementen

Lees ook:

Vier veilige alternatieven voor het spaarboekje

Tak-producten: waarom niet sparen via een levensverzekering?

Sparen in het buitenland om meer rente te krijgen? Dit zijn de risico’s

Bron: spaargids.be.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Dannau

  moest je spaarboekje een spaarvarken zijn dan was het al lang dood trouwens bij de bank hun spaarvarken zit de gleuf aan de onderzijde zoals bij de H.

 • Gino Sinnesael

  Wanneer gaat de regering nu eindelijk eens komaf maken met de getrouwheidspremie? Eén intrestvoet; punt! Dan pas kan de consument "transparant" vergelijken. Maar ja, wie klust er bij in de raden van bestuur van banken??? Juist!

 • Luc Brouckaert

  Vastgoed kopen in bv. Kaapverdië is momenteel een heel interessante investering. Alles is goed, als het maar ver verwijderd is van de Belgische fiscus.

 • Leo Marien

  Spaarboekjes zijn nooit interessant geweest omdat de rente die je er op verkreeg (bv5%) meestal lager was dan de inflatie (6%). Momenteel is de situatie al jaren interessant met de lage intresten. Zelfs al is je rendement op andere producten maar 2,5%, zelfs dan ga je er op vooruit. Aandelen met dividenduitkeringen van > 4% zijn er genoeg. Zo mag de koers al behoorlijk zakken, zelfs dan zit je op termijn goed.

 • raymond van der craen

  Spaarboekjes of beter gezegd verliesboekjes brengen niets op en verliezen gemiddeld 2% van waarde door inflatie. Een neutraal of defensief beleggingsfonds brengt gemiddeld meer op over een periode van vijf jaar dan een spaarboekje. De berenmarkt op de beurs is ondertussen allang vergeten!