Sp.a vraagt time-out voor invoering digitale meter

RV
Oppositiepartij sp.a vraagt aan minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) om in het dossier van de digitale meter op de pauzeknop te drukken. 

“Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat dit dossier met haken en ogen aan mekaar hangt. Minister Peeters is niet klaar om de digitale meters in te voeren op 1 juli. Doet ze dit toch, dan is er enkel de garantie dat de stroomfactuur voor elke Vlaming zal stijgen, en dat kan niet de bedoeling zijn" zegt Rob Beenders (sp.a).

Gisteren raakte bekend dat er opnieuw uitstel dreigt voor de invoering van de digitale elektriciteitsmeters, die er vanaf 1 juli zouden moeten komen. Vorige week werd opnieuw een overleg afgezegd tussen de Vlaamse meerderheidspartijen, die het eens moeten raken over een aangepast Energiedecreet. "Het is één voor twaalf", waarschuwde Robrecht Bothuyne van CD&V. Distributienetbeheerder Fluvius "rekent op duidelijke politieke beslissingen".

Oppositiepartij sp.a is al langer sceptisch over de invoering van de digitale meter. De partij dringt nu aan op een "time-out". Volgens parlementslid Rob Beenders moeten er eerst een aantal onduidelijkheden (bijvoorbeeld over de totale kostprijs en het effect voor mensen met zonnepanelen) worden opgelost.

“Het miljardendossier van de digitale meters dreigt een fiasco te worden voor de stroomfactuur als minister Lydia Peeters niet kiest voor een periode van meer studiewerk", zegt Beenders. Sp.a wil garanties dat de digitale meter enkel wordt ingevoerd als de stroomfactuur voor elke Vlaming naar beneden gaat, "of hij nu weinig verbruikt of niet, of hij zonnepanelen heeft of niet".
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  Een oude mechanische meter van 40 jaar geleden kan zonder problemen terugdraaien maar een splinternieuwe digitale meter kan dit niet? Duidelijk is dit van niet willen. Telkens wij investeren om de rekening een beetje naar omlaag te krijgen vinden de beheerders met de hulp van de regering een manier om de investering teniet te doen.

 • james vroman

  vervangen bij defect oude meter en nieuwbouw ok ..al de rest is één complot .

 • Ronny Ooijen

  Het nieuwe centrale datasysteem genaamd Atrias voor de Belgische energiemarkt is nodig voor de digitale meters. Dit project heeft al meer dan 200 miljoen euro gekost, maar raakt niet opgestart. Alle kosten die al gemaakt zijn en de toekomstige kosten moeten door de consument via de elektriciteitsrekening betaald worden. Dank u Vlaamse Regering (N(V)-Blabla, CD&V en OpenVLD) voor deze "vooruitgang".

 • Freddy Van de Velde

  Ik betaal ook al 39 jaar voor de huur van de meter , vaste kosten ! Allemaal samen al ettelijke duizenden euro's !

 • Ludovic De Beuckeleer

  als ze die meter nu invoeren plegen ze een zelfmoord bij de verkiezingen dat weten ze maar al te goed , maar de grote vraag is natuurlijk waarom ze die willen invoeren ? simpel , de partijen zetelen in de intercommunales en die rapen zo het geld van de burgers op . schaf die meter af maar ook die intercommunales waar uitgerangerde politiekers inzitten.