Solden starten met dertig procent korting (en in sommige winkels vandaag al)

Unizo wil aanpassing koopjeswet

Photo News
Morgen starten de winterkoopjes. Traditioneel wordt er gestart met kortingen van dertig procent, zo blijkt uit rondvragen door de winkelfederaties.

Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modedetailhandel, verwacht goede koopjes. "De consument wachtte dit jaar iets langer om zijn winteraankopen te doen, wat doet vermoeden dat heel wat consumenten de solden afwachten om koopjes te doen en winteritems aan te schaffen", klinkt het bij Mode Unie.

Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zijn de verwachtingen minder positief: slechts 35 procent van de modedetailhandelaars verwacht om het tijdens deze soldenperiode beter te doen dan tijdens de vorige wintersolden, 38 procent van de ondervraagde modedetailhandelaars gaat dan weer uit van slechtere solden, terwijl 27 uitgaat van een status quo.

Aanpassing wet

Traditioneel starten de solden, die nog duren tot eind januari, met kortingen van gemiddeld dertig procent. Een minderheid van de winkels, aldus NSZ, start met koopjes aan veertig procent.

Sommige winkels geven vandaag ook al korting, hoewel het eigenlijk niet mag. De regering moet de wet aanpassen, zegt zelfstandigenorganisatie Unizo aan VTM Nieuws. Winkeliers die een dag vroeger beginnen, hoeven geen controle te verwachten. De Economische Inspectie stuurt alleen controleurs op pad als er een klacht is.