Sluit niet de eerste de beste lening af als u onverwachte kosten heeft

Shutterstock
Plots een behoorlijke som geld nodig omdat u met een aantal onverwachte kosten wordt geconfronteerd? Dan kunt u een persoonlijke lening afsluiten. Hiervoor hoeft u overigens niet meteen naar uw vertrouwde bank te lopen. Een aantal minder bekende kredietverschaffers biedt vaak betere tarieven. Vergelijken blijft ook hier dus de boodschap.

Soepel, maar niet goedkoop

Het afsluiten van een persoonlijke lening of een financiering voor alle doeleinden is eenvoudig. Het kan zowel in een bankkantoor, als online op de website van de instelling gebeuren. Die laatste hoeft zelfs geen bank te zijn. Het is bovendien een krediet zonder veel formaliteiten. In een aantal gevallen moet u zelfs geen facturen voorleggen.

Omdat ze zo soepel is, is een dergelijke lening echter meestal niet de goedkoopste kredietvorm. Er staan weliswaar wettelijke maximumtarieven op, maar die liggen vrij hoog. Voor een bedrag tot 1.250 euro mag de kredietverstrekker tot 18,50% rente vragen. Voor een bedrag tot 5.000 euro zakt dat tot 12,50% om boven de 5.000 euro verder te verlagen tot 10,00%.

Ongebruikelijke namen

Voor een lening van 1.000 euro die terugbetaald wordt in 24 maanden wordt het beste tarief momenteel geboden door CreditVite en Kredietpartner. Beide instanties rekenen 9,99% rente aan, waardoor de maandelijkse afbetaling op 45,94 euro komt te liggen en u in over de hele looptijd in totaal 117,68 euro aan intresten moet ophoesten.

Voor een krediet van 5.000 euro, terug te betalen op 36 maanden, leert een overzicht van Spaargids.be dat de beste aanbieding momenteel komt van Beobank met een rente van 4,99% en een maandelijkse afbetaling van 149,58 euro. Mozzeno volgt met een tarief van 5,19% en een maandbedrag van 400,36 euro.

Voor een krediet van 10.000 euro op 42 maanden wordt de leiding dan weer genomen door Cetelem met een rente van 4,95% en een maandbedrag van 259,31 euro. DHB volgt met een rente van 5,25% en een maandbetaling van 260,60 euro.

Opvallend is dat hier vaak minder vertrouwde namen opduiken en de klassieke banken dus niet meteen het beste aanbod hebben. Bovendien zijn er afhankelijk van het bedrag andere topaanbiedingen, waardoor vergelijken zeker nuttig is.

Algemeen kan niettemin worden gesteld dat ook voor persoonlijke leningen de rentes historisch laag staan. Na een sterke terugval in 2013 zijn ze nadien verder blijven dalen. Wie nu een lening afsluit, betaalt daardoor een pak minder dan wie dat enkele jaren geleden zou gedaan hebben.

Specifieke lening is goedkoper

Ondanks de lage stand van de rente op persoonlijke leningen, blijft u er goed aan doen om eerst te kijken of er geen specifieke kredietaanbiedingen bestaan voor uw aankoop. Wie bijvoorbeeld een nieuwe of een tweedehandse auto wil financieren, vindt zeker (veel) goedkopere aanbiedingen dan wie een lening neemt voor algemene doeleinden. Hetzelfde geldt voor wie een beperkte verbouwing wil realiseren.

Een autolening van 10.000 euro op 42 maand staat bij Beobank in de aanbieding tegen 1,29% rente. Een verbouwingslening van 10.000 euro op 42 maanden kost bij Mozzeno 2,69% rente.

Vergeet ook niet dat u 14 dagen bedenktijd krijgt voor het afsluiten van een consumentenkrediet. Dat geeft u extra tijd en mogelijkheden om te vergelijken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer:

Nog steeds een lage rente voor wie een woonlening wil
Waarop moet je letten bij het afsluiten van een persoonlijke lening?
Zo bespaar je 9000€ op je huidige woonlening


Bron: Spaargids.be