Slimme meter: toch (nog) niet zo slim

rv
De Vlaamse overheid omschrijft de digitale elektriciteits- en aardgasmeter graag als een slimme meter. Maar is die nieuwste generatie meters wel zo slim? 

Als alles volgens plan verloopt, installeert distributienetbeheerder Fluvius (het voormalige Eandis en Infrax) vanaf 1 juli 2019 de eerste digitale elektriciteits- en aardgasmeters. Dat gebeurt eerst bij nieuwbouwwoningen, grondige energetische renovaties, nieuwe klanten voor een budgetmeter en nieuwe eigenaars van zonnepanelen.

Tip: Wacht niet tot 1 juli! Vergelijk hier de goedkoopste energietarieven voor jouw woning.

Communicerende meter

De digitale meter vervangt de klassieke analoge meter die nu in nagenoeg elke woning aanwezig is. Het grote verschil tussen beide is dat een digitale meter digitaal kan communiceren. Hij stuurt uw meterstanden bijvoorbeeld rechtstreeks door naar de netbeheerder, waardoor de manuele meteropname tot het verleden behoort. Aangezien de registratie automatisch gebeurt, verlaagt de kans op fraude en sluiten voorschotfacturen dichter aan bij het actuele verbruik. Daarnaast schakelt u sneller en eenvoudiger over tussen een enkelvoudig en meervoudig tarief.

Lees ookDigitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

De vertragende factor? Centraal datasysteem

De digitale meter moet door een groter inzicht in uw verbruiksgewoontes resulteren in een slimmer (lees: zuiniger) energieverbruik. De Vlaamse energieregulator VREG voorspelde enkele jaren geleden een energiebesparing van gemiddeld 2,6 procent voor elektriciteit en 1 procent voor gas. Een cruciale rol in dat verhaal is weggelegd voor het centrale datasysteem. Die software zou in real time over de marktprijs voor stroom kunnen communiceren. U leert dan wanneer er sprake is van een stroomoverschot en op welk tijdstip u uw was- of vaatwasmachine voor het meest gunstige energietarief aan het werk zet. Kink in de kabel: de uitrol van dat centrale dataplatform verloopt niet bepaald volgens plan en lijkt er nog niet meteen aan te komen...

Commerciële alternatieven

Een alternatieve oplossing bestaat er dan in om de digitale meter te combineren met extra apps en een slimme thermostaat. Die toepassingen brengen de gebruiker op de hoogte van sluimerverbruik of passen bijvoorbeeld de verwarming automatisch aan. Verschillende energieleveranciers schuiven een oplossing naar voren. Voor de Nest Learning Thermostat, aanbevolen door Lampiris, betaalt u online 249 euro. ENGIE biedt zijn slimme thermostaat Boxx aan als onderdeel van UP, een energietotaalpakket met vaste energieprijs voor vier jaar. Wie het abonnement vroegtijdig stopzet, betaalt dan wel de restwaarde van de slimme thermostaat. Dat maakt u dus enigszins afhankelijk van uw energieleverancier.

Besparen zonder investering

Moet u nu de komst van de digitale meter afwachten om al te besparen op uw energieverbruik en dus -factuur? Natuurlijk niet. Er zijn massa’s tips waarmee u dat vandaag al kan doen. Door uw thermostaat één of meer graden te verlagen, kunt u al fors besparen. Het is ook slim om minstens jaarlijks eens na te gaan of u wel nog bij de juiste leverancier zit. Online ontdekt u snel welke leverancier de meest gunstige voorwaarden biedt voor uw specifiek verbruik. Overstappen tussen leveranciers is tegenwoordig ook gewoon gratis - dat moet van de wet - en kan al na een termijn van één maand.

Conclusie

Om de digitale meter nu al echt ‘slim’ te maken, lijkt het er sterk op dat u in eerste instantie een beroep moet doen op de toepassingen van commerciële spelers. Daar hangt uiteraard ook prijskaartjes aan vast. Door zelf rationeel met uw energie om te springen en uw energiefactuur regelmatig met het marktaanbod af te toetsen, kunt u ook zonder extra kosten heel veel besparen.

Tip: Vergelijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Lees ook:

Typisch Belgisch: Vlaanderen wil af van prosumententarief, Wallonië voert het in

Waarom u vaker moet veranderen van energieleverancier

Zo kiest u de juiste energieleverancier

Bron: mijnenergie.be.
63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rene Van houdt

  De kleine man / zonnepaneel bezitter is te slim geworden en heeft de grote beheerders bij de neus genomen om hun eigen opbrengst die ze zelf betaald hebben op te gebruiken en daar begint het schoentje echt te wringen voor de heren netbeheerders, ze zien hun winsten smelten en dan zijn ze maar opzoek gegaan om het tij te doen keren zo dat ze terug iederéén kunnen blijven leegmelken, hoera de slimme stomme meter, geniaal bedacht de kleine man verplichten deze te nemen en de melkmachine draai weer

 • FRANK STEENWINCKEL

  Ah, alles laten zoals het was.. of zelfs terug naar het stenen tijdperk? Willen of niet, de toekomst is aan diegenen die data verzamelen. Wie hier heeft een smartphone? Digitale tv? .... Denk nu niet dat daar geen gegevens over verzameld worden. Enige oplossing is zich buiten de maatschappij plaatsen. Binnen 10-20 jaar zal men lachen met deze conversaties....

 • Catherine MISTIAEN

  EGW is politiek: politici hebben meer inzicht nodig. Vernieuwing is niet altijd verbétering. Een dwaalspoor (= digitale 'slimme' meter) dient om zonder gezichtsverlies op terug te keren, naar de hoofdweg (= inzicht, eerlijkheid, ervaring, enz). Burgers op stang jagen (bewust of onbewust) vind ik niet kunnen.

 • Johan Van Biesen

  In Nederland hebben ze software ontwikkeld om stroompieken te ontdekken, en ook schema's zoals bij mensen die een terrarium hebben bvb, een cyclus van 18/6 of 12/12, wat ze hier niet vermelden is dat deze methode voor wietkwekers uitgedoktert werd. Als ze vaststellen dat er in jouw huis zo een cyclus zich voordoet, dan gaan ze komen kijken of je reptielen hebt of plantjes kweekt, die slimme meters zijn niet zo onschuldig hoor, geloof mij.

 • raf peeters

  @Hubert Van Herck,wel beste man dan hebben ze bij je neus genomen ,men dient namelijk geen andere teller als je het nachttarief niet meer wenst te gebruiken ,de oude doet het best wel verder ,er dient alleen een kabel verlegd ,dat 10 minuten in beslag neemt en je dagteller werkt alleen.Wat je airco betreft ,zoals vele, geplaatst om het te aan stroom,(te zware installatie) dan nodig met de hoop voor opgewekte stroom geld te krijgen,dat kan je vergeten,overheid betaald niet teveel aan stroom