Situatie in supermarkten normaliseert, nog maar weinig wachtrijen

REUTERS
De situatie in de supermarkten is opnieuw aan het normaliseren, na enkele pieken waar de verkoop twee tot drie maal zo hoog lag als anders. Dat meldt handelsfederatie Comeos.

De supermarkten kenden een eerste piekverkoop op donderdag 12 maart, toen hamsterende klanten zorgden voor een stijging van de aankopen in de supermarkten met 275 procent, zo blijkt uit cijfers van Comeos. Nochtans communiceerde de veiligheidsraad pas 's avonds laat dat cafés en restaurants verplicht vanaf middernacht moesten sluiten. Ook die vrijdag werd meer gekocht dan normaal.

Een tweede piek volgde op dinsdag 17 maart, de dag dat de veiligheidsraad strengere veiligheidsmaatregelen oplegde. Die dag steeg de verkoop in de supermarkten met ruim 200 procent. De dagen daarna daalden de aankopen geleidelijk, al bleef het de rest van de week merkelijk drukker dan normaal.

Sinds vorige zaterdag en begin deze week kennen de supermarkten weer een normalisatie. De klanten volgen de opgelegde maatregelen goed op. Mensen houden afstand en betalen elektronisch. Er zijn minder klanten in de supermarkten: mensen winkelen alleen en verminderen hun bezoekfrequentie. Er is wel een grotere besteding per bezoek. Comeos verwacht dat de normalisatie ook de volgende dagen aanhoudt.

De supermarkten bevestigen dat alles weer min of meer normaal verloopt. "Het weekend was vrij rustig, en de maandag verliep als een gewone maandag. Het hamsteren is aan het wegebben", klinkt het bij discounter Lidl. "Door de nieuwe maatregelen wordt het aantal klanten per winkels beperkt. We kunnen de rekken opnieuw aanvullen. Mensen kunnen in alle rust hun boodschappen doen." 

Ook Aldi meldt een "normalisatie" van de aankopen en het aantal bezoekers in de winkel sinds enkele dagen. "De storm is gaan liggen", tweette ook Colruyt.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Borft

  De voorraad kasten puilen thuis uit, kan niks meer bij. Benieuwd hoeveel er uit eindelijk in de vuilbak komt

 • Hilde Peeters

  Wees wel een beetje vriendelijk die 1,5 m is ook voor winkelpersoneel en als er iets niet is zijn zij niet de schuldige. Zij doen net als vele hun job voor u als winkels sluiten wat ga je dan doen.

 • marijke boulet

  Heb nog nooit in de wachtrij gestaan , blijf er gewoon weg als die bende zotten om 9 uur de winkel bestormen .

 • willem merken

  Ik blijf nog steeds mijn wekelijkse boodschappen doen zoals in het verleden zonder te gaan hamsteren.

 • eric maier

  Als men voor trucks met voedingswaren geen doorgang verleent aan de europese grenzen, zal de voedsel bevoorrading in het gedrang komen. Straft dat daar nergens , behalve op enkele buitenlandse media na, iets over gezegd word. Intussen is het duidelijk dat de EU al die jaren een spook-organisatie is en in crisistijden niks te betekenen heeft. elk land doet maar wat in deze corona tijden, allen verschillende lockdown, hoe kan je dan het virus tegenhouden? van zijn leven niet.