Schuldsaldoverzekeringen vergelijken levert duizenden euro's op

De ene korting is de andere niet

thinkstock
Het is een klassieker: de bank is bereid je een korting te geven op je woonkrediet, áls je ook je schuldsaldoverzekering bij hen afsluit. Maar pas op, want soms kan je duizenden euro's uitsparen door dat niet te doen. Zelfs als je dan die korting misloopt, zo becijferde Spaargids.be.

Iedereen die op zoek gaat naar een hypothecair krediet wil hetzelfde: zo weinig mogelijk betalen. Het is dan ook verleidelijk om in te stemmen wanneer de bank voorstelt een korting te geven, op voorwaarde dat je ook hun schuldsaldoverzekering neemt. Onderzoek van Spaargids.be leert echter dat kredietnemers zich op die manier serieus in de vingers kunnen snijden. "Vaak zijn de polissen die via de bank worden aangeboden een pak duurder geprijsd dan de goedkoopste aanbieding op de markt", weet Kristof De Paepe van Spaargids.be. De leningen die bezoekers van Spaargids.be onderhandelden, tonen dat aan. Zo moet een koppel dertigers dat over 20 jaar 250.000 euro leende bij Hello Bank, over die looptijd in totaal 9.500 euro aan premies betalen voor zijn schuldsaldoverzekering. Bij de goedkoopste aanbieder op de markt, in dit geval Elitis Top Cover, zou dat echter slechts 5.800 euro geweest zijn. Met andere woorden: de kredietnemers betalen ruim 3.700 euro 'te veel' voor hun polis.

Meerprijs

Helemaal spijtig wordt het wanneer de schuldsaldoverzekering van de bank zoveel duurder is, dat de meerprijs die je betaalt voor je polis groter is dan de korting die je krijgt op je krediet. "Een 'voordelige' lening kan daardoor toch nog duizenden euro's meer kosten dan wanneer je de korting laat schieten en op zoek gaat naar de goedkoopste polis op de markt", waarschuwt De Paepe. Ook het koppel van zonet zag zijn rentevoet zakken van 2,40% tot 2,30%, omdat het een schuldsaldoverzekering afsloot bij dezelfde bank. Die korting van 0,10% levert hen over die looptijd een besparing van 2.833 euro aan interesten op. Maar in ruil tekenden ze wel in op een duurdere polis. En die kost hen, zoals we net zagen, 3.700 euro meer dan bij andere spelers. Resultaat: op het eind van de rit maakt de korting het woonkrediet zelfs duurder, in dit geval 867 euro. Soms kan die rekening enorm oplopen. Een koppel vijftigers dat een gelijkaardige lening aanging bij Hello Bank bijvoorbeeld, bespaarde voor 1.632 euro aan interesten, maar had wel 10.140 euro aan premies voor zijn schuldsaldoverzekeringen kunnen uitsparen, door beter te vergelijken. Zo 'verhoogde' de kostprijs van hun lening uiteindelijk met liefst 8.508 euro.

Geen hogere wiskunde

"Het is jammer dat consumenten de moeite doen om het laagste tarief op de markt op de kop te tikken, maar dat voordeel nadien zomaar weggeven door niet kritisch te zijn over de kostprijs van hun schuldsaldoverzekering", merkt De Paepe op. "Vergelijken blijft lonen. Daarvoor is geen hogere wiskunde, noch veel tijd nodig." Spaargids.be maakt het via hun website bijvoorbeeld mogelijk om in een paar tellen offertes aan te vragen voor polissen. Dat kan via deze link.

Cases

Een 35-jarige leent 190.000 euro bij ING (looptijd van 25 jaar en rentevoet van 1,85%)
• betaalt er in totaal 7.220 euro aan premies voor zijn schuldsaldoverzekering
• bij de goedkoopste speler was dat 3.528 euro geweest
• verschil: 3.692 euro   

Een koppel dertigers leent 135.000 euro bij Argenta (looptijd van 25 jaar en rentevoet van 2%)
• betaalt er in totaal 14.851 euro aan premies voor zijn schuldsaldoverzekering
• bij de goedkoopste speler was dat 8.049 euro
• verschil: 6.802 euro  

Een koppel vijftigers leent 200.000 bij Hello Bank (looptijd van 15 jaar en rentevoet van 2,05%)
• Betaalt er in totaal 28.281 euro aan premies voor zijn schuldsaldoverzekering 
• bij de goedkoopste speler was dat 18.140 euro 
• verschil: 10.140 euro

(Bron: spaargids.be)
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Gert VdB

    Laat de banken je maar verplichten om bij hen een ssv af te sluiten om op die manier een goedkopere lening te verkrijgen. Er is toch niets wat je tegenhoudt om de ssv na één jaar in reductie te zetten en bij een andere maatschappij een nieuwe af te sluiten ?

  • Geert Heylen

    Tja,bankiers zijn en blijven legale gangsters met steun van politiek en centrale banken. En wat hebben we van de kredietcrisis opgestoken,meneer!? (to big to fail & te veel schulden) HELEMAAL NIETS!!! Ze zijn nog groter geworden;er zijn nog meer schulden;ze praten iedereen weer naar beleggen en aandelen... De politiek keek en zag dat het goed was. Schijndemocratie ten top.

  • kenny vinamont

    helaas verplichten de meeste banken om deze verzekering bij hun te nemen anders krijg je gewoon geen lening