Schrootpremie voor oude diesels: een goed idee?

afp
Eigenaars van een dieselwagen zullen in Oostenrijk beroep kunnen doen op een schrootpremie. Concreet betekent dat dat ze een financiële tegemoetkoming krijgen als ze een milieuvriendelijkere wagen aanschaffen. Wie het oude exemplaar behoudt, krijgt gratis software om de schadelijke emissie van hun wagen te beperken. Dat kwamen autoconstructeurs uit verschillende landen en het Oostenrijkse transportministerie overeen. Eerder deze maand kwam er in Duitsland al een gelijkaardige deal uit de bus met de Duitse constructeurs.

"De software-upgrade is in Oostenrijk van toepassing op 600.000 dieselwagens. Daar horen ook de 350.000 teruggeroepen vierwielers van Volkswagen bij die de sjoemelsoftware om de emissietest te omzeilen aan boord hebben," zei minister van Transport Jörg Leichtfried.

Constructeurs die niet betrokken zijn bij het Duitse dieselschandaal bieden voor 250.000 wagens een update aan om de uitstoot van stikstofoxide met minstens een kwart terug te dringen. Er komen daarbij ook beloningen voor wie de update vrijwillig doorvoert.

10.000 euro
Bovendien willen de auto-importeurs een premie bieden aan dieselrijders die hun wagen willen inruilen voor een properder exemplaar. Die premie kan tot 10.000 euro oplopen.

In Duitsland bieden Daimler (Mercedes), de Volkswagen-groep en BMW de premie aan, net als Opel. In Oostenrijk zijn meer constructeurs betrokken: ook Franse, Zuid-Koreaanse en Japanse merken gingen akkoord.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jp B

  En dan een nieuwe turtle tax bedenken

 • Ka Ka

  Voor 10.000 premie doe ik het wel. Bovenop de waarde.

 • Marc Geerts

  Den blauwe Herman voelt zich nog steeds niet aangesproken.

 • Erik Lambrighs

  Waarom laat men niet toe dat ouder diesel omgebouwd mogen worden naar met CNG brandstof uitstoot daalt drastig

 • Paul vE

  Emissie is gelul. Ik ben zo stom geweest om een nieuwe diesel te kopen, resultaat een hoger verbruik en minder vermogen deels door de roetfilter die het roet verzameld en als de filter vol is alles gewoon ineens de lucht inblaast, regenereren noemen ze dat, resultaat... hopelijk ben ik midden in Brussel als mijn auto moet regenereren. Bjerk.