Gesponsorde inhoud

Schrikt u ook van de kosten van uw beleggingen?

Getty Images
Beleggers krijgen de komende maanden meer zicht op de kosten die ze betalen aan hun bank. Een nieuwe reglementering verplicht financiële instellingen namelijk om hen daar voortaan gedetailleerde informatie over te geven. Het wordt dan ook uitkijken naar de reacties. Nog te veel Belgen beseffen niet dat ze overbodige kosten betalen – vaak 2 tot 3 procent instapkosten voor fondsen en andere kosten zoals een jaarlijks bewaarloon - en hoe nadelig dit is voor hun rendement, zegt MeDirect.

Bankiers en makelaars zullen als gevolg van de nieuwe MiFiD II-reglementering een overzicht moeten opsturen van de kosten die ze aanrekenden voor de beleggingen die hun klanten tijdens het kalenderjaar 2018 in portefeuille hadden. Ze moeten die zowel in absolute bedragen als in percentage van het belegde vermogen vermelden. Daarnaast dienen ze op het overzicht ook aan te geven wat de impact van de kosten op het rendement was.

Sneeuwbaleffect

Op langere termijn kan het effect van de kosten behoorlijk groot zijn. Ook hier speelt een sneeuwbaleffect. Waar bij een belegging het effect van rente-op-rente van een klein bedrag een grote som kan maken, geldt dat voor de kosten die jaar na jaar worden aangerekend eveneens.

Ter illustratie: Evolutie van €10.000 aan een hypothetisch jaarlijks rendement van 10% op 20 jaar (blauwe lijn), effect kosten bij respectievelijk 1% kost (groene lijn) of 2% (rode lijn) op jaarbasis.
MeDirect Ter illustratie: Evolutie van €10.000 aan een hypothetisch jaarlijks rendement van 10% op 20 jaar (blauwe lijn), effect kosten bij respectievelijk 1% kost (groene lijn) of 2% (rode lijn) op jaarbasis.

Bewust van de kosten

Door de grotere transparantie over de kosten zullen beleggers zich veel bewuster worden van wat ze betalen voor een beleggingsfonds en hoe de kosten zijn opgebouwd. Wellicht gaan ze er dan ook meer belang aan hechten bij het kiezen van een fonds, al blijven andere criteria zoals het historisch rendement, de deskundigheid van de beheerder of de volatiliteit natuurlijk eveneens meespelen.

De verhoogde transparantie over de kosten, vindt MeDirect een goede zaak. Al van bij de start in 2013 bewijst de bank dat het anders kan. Hoe wordt MeDirect dan wel vergoed als het zelf geen kosten aanrekent voor fondsen en modelportefeuilles? Als klant betaalt u enkel de beheersvergoeding van de fondsenbeheerders. Een deeltje daarvan staat de fondsbeheerder af aan MeDirect. Dit worden ook retrocessies genoemd. Dat dat volstaat voor de bank. 

Vermijd overbodige kosten

Philippe Delva, CEO MeDirect: “Via de fondsenzoeker op de website krijgt iedereen toegang tot gedetailleerde rapporten van de beleggingsfondsen met uitgebreide informatie over de samenstelling, de prestaties, de kosten en de fiscaliteit van elke fonds. We vinden het belangrijk dat u bij de evaluatie van beleggingsfondsen alle gegevens voorhanden heeft om een weloverwogen keuze te kunnen maken.”

Schrikt u van de kosten bij uw bank? Kijk dan op MeDirect.be. Daar heeft u de keuze uit meer dan 500 fondsen, kant-en-klare Modelportefeuilles en Vermogensbeheer dat voor iedereen toegankelijk is en dat dat alles zonder overbodige kosten: geen instap- en uitstapkosten, gratis beleggingsrekening, geen bewaarloon... U krijgt nu tijdelijk zelfs tot 500 euro welkomstpremie