Exclusief voor abonnees

Schoolbonus, toelage of studiebeurs: voor uw schoolkind krijgt u geld, maar waar heeft u recht op?

Schoolboeken, kaften en materiaal: september is een dure maand voor ouders.
ANP Schoolboeken, kaften en materiaal: september is een dure maand voor ouders.
Bijna 1,2 miljoen kinderen en jongeren hebben er hun eerste schoolweek op zitten. Bijna evenveel ouders hebben de voorbije week aangeschoven in papier- en boekenwinkel of supermarkt, op zoek naar het juiste schoolmateriaal. Zeker voor wie kinderen in het secundair (en hoger) onderwijs heeft, lopen die kosten flink op. Maar misschien maakt u wel aanspraak op een studietoelage? Die kan bijvoorbeeld voor een kotstudent al oplopen tot 2.521 euro per jaar. 

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Devroedt

  Vijf jaar heeft onze zoon op kot te gent geweest aan de unif gestudeerd nooit eene frank(euro)gezien nog gekregen,werkte maar alleen maar ja ik kende geen achterpoortjes,die heeft zijn masters in de germaanse talen behaald met ons geld al sparen het waren niet mij gemakelijkste maar wel mijn mooieste jaren dat ik dat kon als kleine werkman.

 • Hendrik Somers

  We betalen nu allemaal mee aan de opleiding van de jongeren, die straks de jobs op zich zullen nemen en belastingen gaan betalen, waarmee onze pensioenen zullen worden betaald. En de cirkel is rond. Aan wie jaloers is op de situatie van een ander, financieel, gezin of type werk (arbeider, bediende of zelfstandige), niemand houdt u tegen om bij te leren en een carrièreswitch te doen, zodat u dezelfde voordelen heeft. Maar hou u vast aan de nadelen: geen 9to5, administratie, geen betaald verlof..

 • Peeters Freddy

  zina riffia, niemand is verplicht om kinderen te nemen, doe je dat wel dan moet je de onkosten betalen. Ik ben alleenstaande en heb er een hekel aan dat ik moet betalen voor andermans zijn kroost. dat is zelfs discriminatie.

 • Willy VanErps

  Alle mogelijke bonussen, premies en belastingaftrek afschaffen en leven naar Uw inkomen. Ter compensatie een belastingvermindering voor de helft van de niet ontvangen bedragen. De staatsfinanciën varen er goed bij en op termijn Uw portefeuille ook. En ja, het zal misschien 1 vakantie trip per jaar minder zijn of niet de laatste nieuwe Gsm. Maar wel veel eerlijker voor iedereen.

 • Francinne Declerque

  Studietoelagen zouden verboden moeten worden voor iedere zelfstandige en ondernemer. Want in België kan je quasi al je priveonkosten aftrekken van de belastingen als beroepsonkosten. Ik kan het weten, ben 10 jaar lang zelfstandige in bijberoep geweest. Enkel belastingen ontduiken stond centraal. De zelfstandige keert zich een hongerloontje uit en heeft op die manier recht op studietoelagen.