Schenken aan het goede doel? Zo kan het fiscaal zo optimaal mogelijk

RV
Een Rode Kruissticker van 5 euro kopen is een stomme zet. Vanuit fiscaal oogpunt dan toch. Want uiteraard is Maus niet tegen de actie van de organisatie. Wél stelt hij zich vragen bij de aftrekbaarheid van fiscale giften. “Eigenlijk stort je beter meteen 40 euro, daar vaart uzelf én het Rode Kruis wel bij.” Maar hoe schenkt u nu fiscaal zo optimaal mogelijk?

Velen weten het zelfs niet, maar schenken aan het goede doel kan een fiscaal voordeel opleveren. Een gift aan pakweg het Rode Kruis, Kom op tegen Kanker of eender welke organisatie is vandaag voor 45 procent aftrekbaar. Dat is veel. Al zijn daar een aantal voorwaarden aan verbonden. 

De basisregel: de gift moet per jaar minstens 40 euro bedragen. Vandaar de redenering van professor fiscaal recht Michel Maus om niet 5, maar ineens 40 euro aan het Rode Kruis te schenken. “Dus wie 40 euro stort, kan daarvan 18 euro aftrekken van zijn belastingen”, verduidelijkt Maus. “Let wel, die 40 euro moet aan éénzelfde organisatie geschonken zijn. Wie 5 euro aan Kom op tegen Kanker geeft, 5 aan het Rode Kruis en 30 aan Greenpeace, kan daarvan niets recupereren. Met andere woorden: als je 40 euro te geef hebt, kies je beter één doel uit, dan dat bedrag te spreiden.”

Grens 

Er staat ook een grens op al die gulheid. Zo mag je maximum 10 procent van je totale netto-inkomen wegschenken. “Met een absoluut maximum van 384.300 euro.”

Maus roept trouwens op om komaf te maken met het fiscaal aftrekbare systeem. “40 euro is niet voor iedereen evident. Kleine bedragen van kleine mensen zouden ook fiscaal gunstig moeten zijn. Of het zou een goede zet zijn om gewoon naar het totaalbedrag te kijken, ongeacht het aantal goede doelen.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Als ze giften nu gewoon niet aftrekbaar maken maar erven wat minder belasten, zouden de goede doelen ook mee winnen want er wordt nogal eens wat nagelaten aan goede doelen waar ze dan meer aan overhouden en die sticker van 5 euro blijven ze toch wel verkopen

 • Herbert Roelandt

  Tof, geld schenken en de belastingbetaler er voor laten opdraaien?

 • Sarah Joy Sokoloff

  "Zo mag je maximum 10 procent van je totale netto-inkomen wegschenken. Met een absoluut maximum van 384.300 euro.” Kan iemand mij uitleggen waarom de regering denkt het recht te hebben over hoeveel ik van mijn loon zou weggeven als donaties aan organisaties of andere personen? En waarom blijkbaar iedere burger dat normaal vind, dat ze zelfs daarin een deel in hun eigen zak steken? Wat is dat met het volk tegenwoordig.

 • Alec Verbruggen

  Dus de belastingbetaler betaald je 18 euro terug op jouw gesponsorde 40 euro ?

 • Calvin NGUYEN

  Die stickers kunnen voor niks dienen en belanden na een maand op het dashboard te liggen toch bij de restafval. Ze kunnen in de plaats beter een Bic of chocolade of doosje pleisters,... verkopen.