Salmonella in babymelk: meer dan 21 miljoen loten in 83 landen teruggeroepen

Belgische consumenten moeten niet ongerust zijn, bevestigt FAVV

REUTERS
In totaal werden meer dan 21 miljoen loten babymelk in 83 landen teruggeroepen, nadat er salmonella was ontdekt in een aantal producten. Dat maakte de topman van het bedrijf Lactalis, Emmanuel Besnier, bekend in een interview met Journal du Dimanche. Het is de eerste keer dan de patron van zich laat horen in het schandaal.

Na een onderhoud met de Franse minister van Economie afgelopen vrijdag, besliste de groep op alle loten babymelk afkomstig uit de fabriek in Craon, in het westen van Frankrijk, terug te roepen. Het gaat om een gigantische operatie, want het melkpoeder wordt verkocht in maar liefst 83 landen.

REUTERS

In Frankrijk zelf zouden al zowat 35 kinderen besmet zijn geraakt na het consumeren van babyvoeding van Lactalis. Ook in Spanje is al een salmonellabesmetting bevestigd, in Griekenland is er een verdacht geval na het drinken van Lactalis-babymelk. In België heeft het Voedselagentschap op 22 december een terugroepactie gelanceerd.

Er werden ook al "honderden" klachten ingediend door ouders van zuigelingen en het Franse gerecht is een onderzoek geopend. Maar Besnier verzekert dat hij niets te verbergen heeft. Hij wil begrijpen wat er precies is misgelopen, maar ziet voorlopig geen fouten in de procedures, zegt hij aan Journal du Dimanche. Hij beloofde alle families die schade hebben geleden te vergoeden.

In de zomer van 2016 lag Emmanuel Besnier ook al onder vuur bij de Franse melkproducenten die een hogere prijs voor hun melk eisten en uiteindelijk ook kregen.
REUTERS In de zomer van 2016 lag Emmanuel Besnier ook al onder vuur bij de Franse melkproducenten die een hogere prijs voor hun melk eisten en uiteindelijk ook kregen.

Belgische consumenten

Belgische consumenten moeten niet ongerust zijn, bevestigt het Voedselagentschap (FAVV). "Wat moest gedaan worden, is gebeurd. We zijn niet gecontacteerd geweest door de Franse autoriteiten, wat wel het geval zou zijn indien er zich een probleem stelde", bevestigt een woordvoerder van het Voedselagentschap. Dat lanceerde op 22 december zelf een terugroepactie. "Alle handelaars in ons land zijn gecontacteerd en zij hebben allemaal bevestigd dat ze het product niet meer hebben verkocht."

Het FAVV zegt ook nog dat het de voorbije drie jaar voor de hele Belgische markt duizend stalen heeft onderzocht en dat er daarbij geen salmonella werd aangetroffen.

Voor Belgen die regelmatig de grens oversteken om boodschappen te doen, wordt aangeraden de website van het Franse ministerie van Volksgezondheid te raadplegen.

AFP2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jozef Louis

    blijft me maar verbazen. De makkelijkste producten om statiegeld op te heffen , worden altijd maar buiten de discussie gehouden. En dat zijn de spirits en champagne flessen en de parfum flesjes. Diageo en LVMH en pernod Ricard kunnen dat best dragen voor de sterke dranken en wijnen en ook de modehuizen, die zowiezo hun parfums in licentie geven, kunnen dat makkelijk

  • Vincent de Moor

    En daarom dien je dus alles van gezondheidsproducten niet in de supermarkt maar in de apotheek te kopen. Liever een euro meer betalen dan het risico lopen op een salmonella infectie, zeker wanneer het om kinderen gaat..