Ryanair schrapt nog meer vluchten: 400.000 passagiers getroffen

afp
De Ierse budgetvlieger Ryanair gaat ook tijdens het komende winterseizoen vluchten schrappen. De maatschappij zet van midden november tot midden maart 25 vliegtuigen minder in dan voorzien, en vanaf april nog tien. Zo'n 400.000 passagiers worden getroffen.

Concreet zet Ryanair van november tot maart slechts 375 van zijn 400 vliegtuigen in. Er worden 34 Europese routes volledig opgeschort (geen enkele met Zaventem of Charleroi), op andere routes zal er minder vaak gevlogen worden. Dat laatste zal ook voelbaar zijn in Brussels Airport en de luchthaven van Charleroi. Vanaf april zet Ryanair vervolgens tien vliegtuigen minder in dan gepland (435 van 445).

"Door het vliegschema op een gecontroleerde wijze te verminderen, kan Ryanair elk risico op nog meer schrappingen uitsluiten", zo staat in een persbericht. Door meer vliegtuigen aan de grond te houden, hoopt Ryanairtopman Michael O'Leary meer toestellen en crews stand-by te hebben.

Precies die problemen met de vakantieplanning deden Ryanair al 2.100 vluchten schrappen tot eind oktober. Die annuleringen treffen 315.000 reizigers.

Er hadden iets minder dan 400.000 reizigers geboekt voor een wintervlucht die dus niet zal doorgaan. Zij kunnen omboeken of een terugbetaling vragen.

Ryanair verwacht dat door de annuleringen de passagiersaantallen minder snel zullen toenemen dan gepland (tot 129 in plaats van 131 miljoen), maar het blijft bij de winstprognose van 1,4 tot 1,45 miljard euro.

Ryanair biedt alle getroffen reizigers ook een voucher aan van 40 euro per vlucht.

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat door de annuleringen de passagiersaantallen minder snel zullen toenemen dan gepland (tot 129 in plaats van 131 miljoen op jaarbasis), maar het blijft bij zijn winstprognose van 1,4 tot 1,45 miljard euro.