Ruzie in helft van flatgebouwen: één oorzaak steekt er met kop en schouders bovenuit

Enkele blokken op het Antwerpse Eilandje.Voor alle duidelijkheid: de genoemde problemen stellen zich niet per se daar, de geciteerde percentages zijn algemeen.
photo_news Enkele blokken op het Antwerpse Eilandje.Voor alle duidelijkheid: de genoemde problemen stellen zich niet per se daar, de geciteerde percentages zijn algemeen.
In de helft van alle flatgebouwen in Vlaanderen zijn er conflicten tussen de bewoners. Eén oorzaak steekt er met kop en schouders bovenuit: geld. In niet minder dan 25 procent van de appartementen waar geruzied wordt, moet de oorzaak gezocht worden bij een financieel geschil. Meestal gaat het om bedragen groter dan 2.500 euro. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Jalo Beheer, één van de grootste syndici van Vlaanderen. Het bedrijf baseert zich daarvoor op een analyse van 7.500 appartementen.

De meest voorkomende discussies zijn die tussen eigenaars die zelf in hun appartement wonen en eigenaars die verhuren. "Zij hebben totaal andere belangen", klinkt het. "Eigenaars die effectief in hun appartement wonen, zijn bereid om meer te investeren. Verhuurders daarentegen zijn in eerste instantie bezig met het rendement van hun investering en willen zo weinig mogelijk geld uitgeven. Vooral bij renovaties is dat het geval: verhuurders vinden dat de gevel er nog wel een zomer tegen kan, of vinden het niet nodig om een nieuw dak te leggen of de verwarming te vernieuwen."

Geluidshinder en geurtjes
Ook geluidshinder (in 15% van de gevallen) en vervelende geurtjes (12%) zijn geregeld bronnen van conflict. Sinds enkele jaren is het in veel gebouwen verplicht om centrale afzuigsystemen te installeren en dat zorgt voor veel klachten. "Op de slaapkamer van het gelijkvloers ruiken ze dan opeens de vis die ze in het dakappartement aan het bakken zijn", klinkt het.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Geen appartement een alleenstaande woning op het platteland en zo heb je geen gezaag en teveel kosten

 • Anonymous

  Hier was het ook verschrikkelijk. Visgeur in het hele appartement ! Na klachten over die stank zijn ze terugslagkleppen komen plaatsen en het probleem is opgelost.

 • Anonymous

  Syndic=verdeel en heers. Ze doen het liefst grote blokken daar zijn ze baas. Kleine blokken komen de mensen te goed overeen.

 • O OTB

  Als je de lucht toevoer en afvoer van een D systeem op het dak niet op 10meter van elkaar voorziet in een appartementsgebouw kan je indd ruiken wat de andere kookt...die 10meter kost natuurlijk geld...en dus wordt die soms vergeten.

 • Anonymous

  Verhuurders zijn inderdaad gierigaards.